De beste tip wat jij kan doen als jouw hond angstig is!

Als jij een angstige hond hebt dan zal je het vast herkennen: je wilt het beste voor jouw hond maar waar begin je? Er worden namelijk heel erg veel adviezen gegeven, uiteraard met de beste bedoelingen. Alleen niet ieder advies past bij jou en/of bij jouw hond. Sommige adviezen zijn niet uitvoerbaar bijvoorbeeld voor de situatie waarin jij en jouw hond leven.

De belangrijkste tip wat jij kan doen als jouw hond angstig is lees je in deze blog. En dat is: steun jouw angstige hond altijd! Ik weet dit is ook weer een advies, en in deze blog zal ik hier verder op ingaan waarom ik dit advies deel met je.

Wat jij het beste kan doen als jouw hond angstig is

 Misschien heb je weleens gehoord dat je je hond geen aandacht mag geven als hij angstig is, omdat dit de angst zou bevestigen en het alleen maar erger zou maken. Of je zou je hond zelfs moeten negeren als hij bang is, omdat je anders je hond zou verwennen met aandacht. Je hond zou dan voortaan gaan doen alsof hij of zij angstig is om aandacht te krijgen.

 Mijn mening is het tegenovergestelde: ik vind het belangrijk om je hond juist altijd te steunen in spannende situaties. Je kunt je hond namelijk niet verwennen met aandacht als jouw hond angstig is. In deze blog leg ik je uit waarom en hoe je dat het beste kan aanpakken.


Steun jouw angstige hond altijd!

Wat ervaart een angstige hond?

 Wanneer jouw hond bang is, bevindt jouw hond zich in een emotionele toestand waarin leren moeilijk is, vaak zelfs onmogelijk. Dit komt doordat de hersenen van jouw hond aangeven dat er iets bedreigends gaande is, waardoor je hond in een overlevingsstand komt te staan. Dit gebeurt in een reflex, jouw hond denkt hier niet zelf over na. Dit gebeurt dus automatisch in het lichaam van jouw hond. Dit is de reden waarom er weinig tot geen ruimte is om te leren en groeien voor jouw hond als jouw hond angstig is.

Het is belangrijk om te begrijpen dat je je hond niet kunt verpesten of verwennen met aandacht tijdens deze momenten van angst. Je hond heeft juist baat bij jouw steun en geruststelling.

 Vergelijk het met hoe we zelf reageren wanneer we angstig zijn. Op die momenten kunnen we niet helder nadenken, we ervaren angst en komen ook in een overlevingsmodus. Maar wat we zeker niet willen in zo’n situatie is genegeerd of zelfs gestraft worden voor onze angst. Onze honden ervaren dat net zo.

Steun je hond dus in angstige situaties, altijd!

Daarom is mijn advies: wees er voor je hond als hij of zij bang is. Jouw hond kan bang zijn voor bijvoorbeeld vuurwerk, onweer of andere harde geluiden. Maar jouw hond kan ook angstig zijn voor een container op straat (na een negatieve ervaring) of voor een bepaalde hond. Negeer je hond dus niet, maar ga je hond steunen, ben er voor jouw hond!

 Ga je hond wel steunen op een manier die past bij jou en jouw hond. Je kan bijvoorbeeld jouw hond vasthouden, je hond aaien, zachtjes praten of een massage geven. Probeer aan te voelen wat voor jouw hond werkt.

Let op dat je de steun die je geeft aan jouw hond aanpast aan de behoeften van je hond. Als je hond niet van aanraking houdt en je probeert hem vast te pakken, kan dit juist averechts werken. Let dus goed op de reacties van je hond!


Mijn eigen hond Fenne vindt aanraking fijn als hij angstig is en/of stress ervaart.

Wat kan je dan doen als een angstige hond niet kan leren in zo’n situatie?

Als er een angstige situatie is geweest voor jouw hond dan is het belangrijk om jouw hond eerst te laten herstellen van deze angst. Na angst volgt namelijk automatisch een stressreactie in het lichaam van jouw hond. Jouw hond dient hiervan te herstellen door te ontspannen en rusten. Kom er dus achter wat voor jouw hond ontspannend is!

 Een mooie manier om jouw hond te ondersteunen na een angstig en/of stressvol moment is jouw hond te laten ontspannen is het geven van een hondenmassage. Als jouw hond gemasseerd wordt is 1 van de voordelen namelijk de aanmaak van 'gelukshormonen'. Hierdoor kan jouw hond zich beter ontspannen, wat natuurlijk fijn is bij angst.


Hondenmassage is kalmerend en verminderd stress bij jouw angstige hond

Meer over hondenmassage en de aanmaak van die gelukshormonen kan je luisteren in de podcast van Online met je hond. Klik hier om de podcast gratis te luisteren via Spotify (gratis)

Jouw angstige hond laten leren van de situatie

Als jouw hond is bijgekomen na de angstige situatie of een stressvol moment is het belangrijk om aan de slag te gaan met jouw hond. Anders blijft jouw hond angstig en zal dit een terugkerend patroon worden voor jullie. Als jouw hond voldoende is bijgekomen na het angstige moment kan jouw hond namelijk wel weer leren. Daarom is jouw hond bij laten komen zo belangrijk, dit zorgt er namelijk voor dat jouw hond weer openstaat om te leren.

 Ga achterhalen waarvoor jouw hond angstig is? In welke situatie is dat? Zie je overeenkomsten in meerdere situaties? Om jouw hond minder angstig te krijgen is het belangrijk om te weten waarvoor jouw hond angstig is, waar wordt de angst door veroorzaakt?


Samen iets doen met jouw angstige hond zorgt ook voor steun en ontspanning bij jouw hond   

 Het is essentieel om na te gaan hoe je de angst in de toekomst kunt verminderen of voorkomen.

 Heeft jouw hond last van vuurwerkangst? Dan kan het nuttig zijn om een cursus vuurwerkangst te verminderen te volgen. Je kan dit online volgen bij Online met je hond, voor meer informatie zie deze link: https://onlinemetjehond.nl/products/cursus-vuurwerkangst-verminderen-bij-honden

 Je leert dan meer hoe jij jouw angstige hond kan ondersteunen, hoe je kan achterhalen waarom je hond angstig is voor vuurwerk of andere geluiden. Je leert ook meer over stress in het algemeen en specifiek voor jouw hond. Je gaat aan de slag met jouw hond als individu om samen een plan te gaan maken wat je gaat gebruiken om de angst voor vuurwerk te verminderen. Natuurlijk speelt de angst voor vuurwerk ook een grote rol in deze online cursus omdat je deze angst natuurlijk wilt verminderen.

In deze blog (klik hier) kan je lezen wat de voordelen van een online vuurwerktraining voor jouw hond zijn! 

 Vuurwerkangst bij honden is 1 angst, maar jouw hond kan ook angstig zijn voor iets anders dan bepaalde geluiden. Probeer te achterhalen wat de oorzaak is zodat je daarmee aan de slag kan gaan met jouw hond. Indien het je niet alleen lukt om de angst te verminderen bij jouw hond, schakel dan hulp in van een professional bijvoorbeeld een therapeut of gedragsdeskundige.

Negeer jouw angstige hond nooit, het kan jullie band zelfs schaden

Als jouw hond het moeilijk heeft, en dat kan komen door angst, steun dan altijd jouw hond. Ga je hond nooit negeren. Dit doet jouw hond verdriet en kan zelfs jullie band schaden. Jouw hond voelt zich namelijk onbegrepen. Juist omdat angst zo’n basisemotie is, is het zo fijn als jij als begeleider van jouw hond er bent voor jouw hond.

 Jouw hond voelt zich gesteund en gezien als jij er bent voor jouw hond. Ondanks dat jouw hond tijdens een angstig moment niet kan leren, kan jouw hond jouw liefde en warmte wel voelen. Ga dus onderzoeken hoe jij jouw hond op de beste manier kan gaan ondersteunen. Een manier die fijn voelt voor jou en die passend is voor jouw hond.

 Ga vervolgens wel altijd aan de slag om de angst van jouw hond te verminderen of zelfs te verhelpen. Anders blijft deze angst terugkomen en zal jouw hond stress ervaren. Er zijn mogelijkheden om angst te verminderen, maak hier gebruik van.

 Kom je er alleen niet uit om de angst onder controle te krijgen bij jouw hond, zoek dan hulp!


Van een angstige naar een blije hond wil je, zoek hulp indien nodig

Via Online met je hond is het mogelijk om Reiki sessies op afstand voor jouw hond te boeken. Reiki kan bijdragen aan meer rust en ontspanning, waarbij trauma's worden geheeld. Voor meer informatie klik op deze link: https://onlinemetjehond.nl/pages/reiki-bij-honden

Conclusie: steun jouw hond altijd in voor jouw hond moeilijke situaties

De belangrijkste tip die ik jou kan geven is dus door jouw hond altijd te ondersteunen. Negeer jouw hond nooit. Probeer te leren hoe jij jouw hond het beste kan ondersteunen. Probeer ook te ontdekken waarvoor jouw hond precies bang is, dus door de oorzaak te achterhalen. Zodra je de oorzaak weet kan je daarmee actief aan de slag gaan om de angst bij jouw hond te verminderen. Eventueel dus met de inzet van een professional voor honden.

Maar het blijft altijd: kijk naar de behoeftes van jouw hond en wat jouw hond laat zien. Ga op die manier jouw hond op een passende manier ondersteunen. Zodat jouw hond weet dat jij er altijd bent voor hem of haar! Jouw hond voelt zich begrepen en gesteund, voelt liefde en warmte.

 Op wat voor manier ondersteun jij nu jouw hond bij angst? Of is deze manier van kijken nieuw voor je? Laat het weten in de reacties.

Als jouw hond last heeft van vuurwerkangst, is dit een waardevolle blog om te lezen: 12 Tips om jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling als jouw bang is voor vuurwerk. Klik hier om de blog te lezen.

 Ook hondenmassage kan jouw hond ondersteunen tijdens angst. Naast ontspanning ervaart jouw hond namelijk nog veel meer voordelen door het regelmatig masseren, lees hier verder: https://onlinemetjehond.nl/blogs/honden-massage/wat-zijn-de-gezondheidsvoordelen-van-een-honden-massage-voor-je-hond

Wil jij jouw hond ondersteunen tijdens angst met honden massage? Klik dan voor meer informatie op deze link met uitleg over honden massage: https://onlinemetjehond.nl/pages/hondenmassage

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.