Ontdek de kracht van oormassage bij honden, laat jouw hond ontspannen

Jouw hond laten ontspannen is belangrijk om jouw hond goed te ondersteunen in het dagelijks leven. Echter is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ook onze honden ondervinden stress in het dagelijks leven, of angst of andere ongemakken zoals pijn. Het is dan ook begrijpelijk dat jij graag wilt weten hoe jij jouw hond kan laten ontspannen. Dit kan op diverse manieren, in deze blog gaan we vooral in op een techniek die je niet zo snel zou verwachten. Namelijk het geven van een oor massage aan je hond. Ontdek in deze blog daarom de kracht van oormassage bij honden, hierdoor kan jij jouw hond laten ontspannen.

Oormassage bij honden is een mooie techniek om jouw hond te laten ontspannen

 Er kunnen tal van redenen zijn waarom jij jouw hond graag wilt laten ontspannen. Ontspanning hoort bij het leven van jouw hond. Zeker na inspanning of als jouw hond (een tijdje) stress heeft ervaren. Een manier om jouw hond te laten ontspannen, en wat jij als hondenbaasje zelf kan doen is het geven van een hondenmassage aan je hond. Wellicht ben je daar al mee bekend.
 
 Maar wist je dat het masseren van het honden oor ontzettend ontspannend kan zijn? En dat het daarom in iedere ontspanningsmassage die je gaat geven aan je hond eigenlijk niet kan ontbreken: geef je hond een oor massage ter ontspanning.

Waarom is het belangrijk om jouw hond te laten ontspannen?

 Honden ervaren net als wij mensen emoties. Dit kunnen positieve emoties zijn zoals blijdschap of geluk, maar ook minder positieve emoties zoals angst, verdriet en als uiting daarop kan stress ontstaan.
 
 Zowel bij leuke activiteiten die je doet met jouw hond als met de minder leuke activiteiten is het belangrijk dat iedere hond hiervan kan bijkomen. Ga je namelijk te veel doen met jouw hond dan kan jij jouw hond gaan overvragen. Ook door te veel leuke dingen te doen.
 
 Luister de gratis podcast: leuke dingen doen kost jouw hond ook energie, klik hier om te luisteren. 
 
 Daarom is het voor iedere hond belangrijk om ontspanning in het dagelijks leven te ervaren. Eigenlijk net als dat bij ons mensen zo belangrijk is. Een hond die veel leuke dingen onderneemt dient ook te rusten en te ontspannen. Het kost namelijk altijd energie.
 

Fenne ontspannend op zijn rug aan het slapen na een honden oor massage. Hij is er dol op  


Een hond die ziek is, een blessure heeft of heeft gehad daarvoor is ontspanning en bijkomen na activiteiten en/of inspanningen nog belangrijker! Ook als jouw hond een tijd stress heeft ervaren, ergens ontzettend van geschrokken is of een negatieve ervaring heeft gehad, heeft tijd nodig om hiervan bij te komen. Vaak gebeurt dit door jouw hond te laten ontspannen, door je hond te laten rusten.
 
 Gebeurt dit niet, dus jouw hond ervaart lange tijd prikkels (zowel positieve als negatieve prikkels) dan kan de zogenaamde ‘stress-emmer’ bij jouw hond gaan overlopen. Jouw hond kan hierdoor ander gedrag laten zien dat dat jij van hem of haar gewend bent. Het is de druppel die de emmer doet overlopen, met alle gevolgen van dien. Je wilt dit natuurlijk het liefste voorkomen, en dat kan je doen door jouw hond te laten bijkomen, te laten rusten en te laten ontspannen.
 
 Echter is het helaas niet altijd volledig te voorkomen. Jouw hond kan te maken krijgen met een situatie of meerdere situaties kort achter elkaar waardoor jouw hond de stress emmer tussentijds niet meer kan legen. Of de tijd van ontspanning is te kort waardoor jouw hond niet volledig heeft kunnen bijkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeval, een blessure, een uitval van een andere hond, ziekte, pijn et cetera. Maar ook tijdens vuurwerk, steeds een nieuwe knal vuurwerk.

Eenvoudige manieren om jouw hond te laten ontspannen

 Naast het geven van een oor massage aan je hond, zijn er ook nog andere manieren om jouw hond te laten ontspannen. Het is belangrijk dat je kijkt naar jouw hond als individu wat jouw hond als ontspannend ervaart. Dat kan namelijk voor iedere hond anders zijn. Let ook altijd op jezelf: wat vind jij leuk en ontspannend om samen te doen met jouw hond.
 
 Jij en jouw hond zijn samen verbonden. Als jij iets doet om jouw hond te pleasen maar je voelt je niet prettig om dit te doen, dan ben jij niet ontspannen. Je hond pikt dit op en zal hierdoor ook niet volledig ontspannen zijn.
 
 Let er ook op dat iedere dag anders kan zijn voor jouw hond. Wat jouw hond de ene dag als rust en ontspanning ziet, kan op een ander moment totaal niet ontspannend zijn voor jouw hond. Vaak is er dan wel iets gebeurt of aan de hand met jouw hond, probeer dit dan ook te analyseren. Is er iets gebeurt op die plaats, bijvoorbeeld geschrokken of aangevallen? Of heeft jouw hond een blessure, pijn of is ziek. Het hoeft niet, maar kan wel. Bij twijfel, laat je hond altijd controleren door een dierenarts.
 

Oormassage geven aan je hond is leuk en ontspannend voor hond en baasje! Laat jouw hond stap voor stap wennen

Een aantal manieren die ontspannend kunnen zijn voor jouw hond:

  • wandelen in een prikkelarme omgeving
  • snuffelen tijdens de wandeling of in huis met bijvoorbeeld een snuffelmat
  • hersenwerkjes (let hierbij altijd ook op jouw hond)
  • kluiven
  • slapen, even niets doen
  • het krijgen van een hondenmassage, waarbij de oor massage een belangrijke rol speelt.
  •  Et cetera! Er is zoveel mogelijk voor jou en jouw hond ter ontspanning.


Waarom is een oor massage zo ontspannend voor honden?

 Dat honden massage ontspannend is voor honden is vaak wel bekend. Door de aanraking van jouw handen op de vacht van de hond en de gerichte aanraking maakt jouw hond namelijk gelukshormonen aan. Hierdoor zal jouw hond zich meer ontspannen voelen en diverse gezondheidsvoordelen gaan ervaren.

 Interessante blog over dit onderwerp: Ontdek waarom hondenmassage zo ontspannend is (de oor massage is een onderdeel hiervan) door het lezen van de blog, klik hier.

Een oormassage kan een onderdeel zijn van een honden massage. Je kan het namelijk makkelijk integreren bij het masseren van jouw hond. Je kan een honden oor massage echter ook los geven bij jouw hond. Ook al is het maar een klein stukje van het lichaam van je hond wat je dan masseert, het kan een dusdanige impact op jouw hond hebben dat het ontspannend werkt.

 De reden dat een geven van een oor massage bij jouw hond zo ontspannend werkt is omdat er diverse acupressuurpunten op het honden oor zitten. Acupressuurpunten zijn punten op de meridianen van jouw hond. Ook het oor van jouw hond heeft meridianen. Deze meridianen zijn weer onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Een andere benaming voor een acupressuur massage is een Shiatsu massage. En deze is dus ook perfect uit te voeren bij jouw hond.

In de Chinese Geneeskunde (TCM) worden organen of delen van het lichaam gekoppeld aan emoties:

 het honden oor is om te horen, voor balans. Als er te veel geluid binnenkomt via dat oor zorgt dit juist voor onrust, disbalans en wellicht angst.

 Ieder acupressuurpunt hoort bij een meridiaan, die weer centraal staan voor een werking. Zoals bijvoorbeeld ontspanning maar ook horen. En dat vind je terug op het oor. In het oor ligt ook het evenwichtsorgaan dat zorgt voor balans. Ook dit speelt dus een rol bij het geven van een oormassage aan jouw hond.

 Het geven van een oormassage aan je hond geeft dus diverse voordelen en heeft dus een ondersteunende werking bij jouw hond. Het stimuleert de bloedsomloop naar de oren van jouw hond, massage zorgt voor het afvoeren van toxines (dus gifstoffen) maar de aanraking zorgt dus ook voor de aanmaak van gelukshormomen. Dit alles samen zorgt er dus voor dat een honden oor massage ontzettend ontspannend is bij honden.


Iedere hond heeft andere oren, iedere hond kan genieten van een honden oor massage, mits jij het stap voor stap doet bij jouw hond


Verminder geluidsangst bij je hond door het geven van een oor massage

 Zoals je net kon lezen heeft het oor van je hond niet alleen te maken met horen. Natuurlijk wil je dat jouw hond luistert. Maar het honden oor is zoveel meer dan alleen maar luisteren.

 Balans speelt dus ook een rol. Bekeken vanuit de Chinese Geneeskunde en Shiatsu (acupressuurpunten massage) wil je dat jouw hond in balans is. Het bekendste teken vanuit de Chinese Geneeskunde is Yin en Yang. Als je goed naar de afbeelding kijkt zal je zien dat ook hier een balans is: het loopt in elkaar over. Het evenwichtsorgaan zorgt ook voor de letterlijke balans, die iedere hond nodig heeft.

 Doordat er op het honden oor meerdere meridianen lopen die een rol spelen bij emoties van honden, kan je door het masseren van het honden oor jouw hond ondersteunen bij angst. Als jij jouw hond regelmatig masseert en hierbij onder andere het oor meeneemt tijdens je massage zal je merken dat jouw hond sneller kalmeert. De acupressuurpunten op het honden oor hebben dit ook als thema in zich. Meer ontspanning, meer rust en kalmte. Hierdoor zal het stresslevel bij je hond dalen.

 Een oor staat natuurlijk bekend om luisteren en het horen van geluiden. Helaas zijn er veel honden met geluidsangst, zoals angst voor vuurwerk en/of onweer. Vanuit de Chinese geneeskunde bekeken speelt daarom het oor ook een belangrijke rol om angst voor geluiden te verminderen.

 Meerdere aspecten komen dus op het honden oor samen, waardoor je dus kan concluderen dat het masseren van het honden oor belangrijk is tijdens een ontspanningsmassage voor jouw hond.


Het geven van een honden oor massage aan je hond

 Wil je jouw hond een hondenmassage geven inclusief een extra ontspannende oormassage, let dan altijd goed op je hond. De kans is groot dat jij jouw hond zelden tot nooit aait aan de oren. Laat jouw hond daarom altijd goed wennen als jij jouw hond wilt gaan masseren.

Wat je ook kan doen, is het volgen van een online cursus hondenmassage en/of Shiatsu voor honden.

Hierbij leer je stap voor stap op een respectvolle manier jouw hond te masseren.

 Een honden oor massage voer je eenvoudig uit met je handen en je vingers. Je kan het oor van je hond namelijk door je vingers laten glijden. Let hierbij wel altijd op dat je dit zonder druk doet, en dat je je hond dus stap voor stap laat wennen aan deze nieuwe manier van aanraken.

Bij de online cursussen honden massage en Shiatsu voor honden kan je de module oormassage aanschaffen. Je leert dan dat het honden oor zoveel meer is dan het orgaan om mee te horen en te luisteren. En dat je dit juist makkelijk kan betrekken bij het masseren van jouw hond en daardoor zorgt voor extra ontspanning.

Het oor is gemakkelijk mee te nemen tijdens een hondenmassage, maar ook tijdens bijvoorbeeld het wandelen makkelijk aan te raken. De ontspanning door een oor massage is hierdoor ‘makkelijk’ te integreren in jullie leven. De meeste honden vinden dit een fantastische aanraking (laat je hond wennen hieraan, dit leer je in de cursus).

 Je kan de module oor massage aanschaffen samen met de online cursussen hondenmassage en/of Shiatsu massage. Deze module is niet los verkrijgbaar. Voor meer informatie over deze module plus de cursussen, klik op deze link:


Cursus honden massage met de module oormassage bij honden: leer het stap voor stap voor een ontspannen hond


Een honden oor massage zorgt voor stressvermindering bij jouw hond

 Het regelmatig geven van een oormassage werkt dus ontspannend voor jouw hond. Waardoor jouw hond dus ook een lager stresslevel zal gaan krijgen. Dit is dus fantastisch om jouw hond te kalmeren en te ondersteunen in de mentale gezondheid van jouw hond.

Het geven van honden massage of Shiatsu massage inclusief een oor massage draagt ook bij aan een nog sterkere band tussen jou en jouw hond. Bouw het daarom stap voor stap op als je jouw hond een oor massage wilt geven, zodat jouw hond kan wennen. Je aait je hond waarschijnlijk niet vaak aan de oren. Daarom dient jouw hond zich helemaal op zijn of haar gemak te voelen en je te vertrouwen. Doe je dit op de juiste manier, dan is het geven van een oor massage een fantastische manier om jouw hond te helpen naar een meer ontspannen leven.

Het geven van honden oor massage hoeft niet veel tijd te kosten, maar is wel ontzettend krachtig om in te zetten om jouw hond heerlijk te laten ontspannen. Het kan ook eenvoudig met jouw handen. Jij en jouw hond zullen nog meer een team worden.

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.