Wat is het verschil tussen een hondenmassage en je hond aaien?

Hondenmassage klinkt wellicht hetzelfde voor je als het aaien van je hond. Wat is dan de toegevoegde waarde van massage voor je hond? In deze blog ga je meer leren over wat het verschil is tussen het aaien van je hond en het geven van een hondenmassage. Ook waarom beide manieren van het aanraken van je hond zo waardevol zijn voor jou en jouw hond!

Je hond aaien is geen honden massage maar wel mega waardevol

 Aaien is het op een vaak intuïtieve en liefdevolle manier jouw hond aanraken waarmee we ook genegenheid tonen aan onze honden. Het is een manier om contact te maken met jouw hond, een band op te bouwen en we laten op deze manier weten aan onze honden dat we om ze geven.

Aaien kan een gevoel van ontspanning veroorzaken bij jouw hond wat weer bijdraagt aan het welzijn van jouw hond. Je zou het kunnen vergelijken met een knuffel geven, maar dan op een manier die bij jouw hond past. Aangezien niet iedere hond van knuffelen houdt.


Het aaien van de buik van je hond, geniet voor jouw hond  

Je hond aait zorgt voor positieve effecteb bij je hond

 Het regelmatig aaien van jouw hond heeft positieve effecten op jouw hond. Denk hierbij aan: 

  1. Lichamelijke voordelen

 Aaien speelt een rol bij het emotionele welzijn van je hond waardoor het stress en spanning vermindert. Het heeft hierdoor ook een kalmerend effect. Daarnaast speelt het ook fysiek een rol zoals het stimuleren van de bloedsomloop.

  1. Emotionele binding tussen jou en jouw hond

Aaien versterkt de band tussen jou en je hond. Het creëert een gevoel van veiligheid en vertrouwen bij jouw hond wat een belangrijk onderdeel is in jullie liefdevolle relatie.

Honden massage is zoveel meer dan alleen je hond aaien

 Hondenmassage is daarentegen een bewuste en gerichte fysieke behandeling van de spieren en weefsels van jouw hond. Het gaat verder dan bij aaien. Jouw hond zal door de manier van masseren namelijk diverse lichamelijke en mentale gezondheidsvoordelen gaan ervaren. 


Contact maken met jouw hond is zo belangrijk!

  1. Fysieke voordelen voor jouw hond

Hondenmassage helpt bij het verminderen van spierspanning, het verbeteren van balans en het bevorderen van de bloed- en lymfecirculatie. Daarnaast kan hondenmassage ook pijn verlichten, wat fijn is voor honden met gewrichtsklachten. Maar ook voor de ouder wordende honden of na het sporten. 

  1. Stressvermindering en meer ontspanning bij jouw hond door honden massage

Hondenmassage speelt een hele grote rol bij het kalmeren van jouw hond. Ook dit gaat dieper dan bij alleen aaien. Bij hondenmassage kan je namelijk ook bepaalde delen van het lichaam bewust aanraken waardoor jouw hond nog meer ontspanning gaat ervaren. 

 Hierdoor zal het stress gaan verminderen bij jouw hond, je hond zal sneller kalmeren en kan zich beter ontspannen. Hierdoor zal je hond ook dieper gaan slapen wat zowel mentaal als fysiek erg belangrijk is voor jouw hond.

 Hondenmassage is daarom goed inzetbaar voor honden die angst en/of stress ervaren. Denk hierbij aan vuurwerkangst, angst voor onweer of angst voor andere geluiden of situaties. Met jouw handen kan jij jouw hond ondersteunen.

  1. De band tussen jou en jouw hond wordt nog sterker

Jouw hond aaien doe je vaak onbewust en zonder gerichte intenties. Je aait je hond voor genegenheid, je laat merken dat jij jouw hond ziet en dat je dol bent op elkaar.


De liefde tussen hond en baasje (of eigenaar), versterk dit door hondenmassage

 Met hondenmassage ga je nog een stap verder, je gaat doormiddel van bepaalde massagegrepen echt iets in werking zetten in het lichaam van jouw hond. Door jouw gerichte aanraking worden er gelukshormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat jouw hond meer ontspanning ervaart. Daardoor gaat jouw hond dit ontspannende gevoel koppelen aan jouw handen. Dit is goud voor jou en jouw hond omdat dit jullie band dus nog sterker maakt.

 Wil je nog meer voordelen weten die jouw hond kan ervaren door een regelmatige hondenmassage te krijgen van jou? Lees dan deze blog: 7 Voordelen die jouw hond gaat merken als jij jouw hond een massage gaat geven. Klik hier om de blog te lezen. Of luister naar de podcast op Spotify over dit onderwerp, klik hier om te luisteren.

Het verschil tussen een hond aaien en het geven van een honden massage

Het grote verschil tussen aaien en hondenmassage ligt in de intentie en de diepte van de interactie die je hebt met jouw hond. Aaien is vaak intuïtief voor genegenheid en gericht op een emotionele ondersteuning en het creëren van een band tussen jou en jouw hond.

Hondenmassage heeft een meer doelgerichte aanpak om met bepaalde massagegrepen jouw hond te laten profiteren van diverse gezondheidsvoordelen. Dit zijn zowel fysieke voordelen dus lichamelijk, als mentale voordelen zoals meer ontspanning en minder stress.

Aaien is vaak oppervlakkig en gericht op het strelen en genegenheid tonen aan je hond. Bij hondenmassage ga je diverse massagetechnieken toepassen (zoals strijken of knedingen) op de spieren en weefsels.

Zowel aaien als honden massage is waardevol voor jou en jouw hond

Het is belangrijk om te beseffen dat zowel aaien als hondenmassage waardevolle manieren zijn om de band met je hond te versterken en het welzijn van je hond te bevorderen. Aaien is een uiting van liefde en genegenheid, terwijl hondenmassage gericht is op het geven van diverse gezondheidsvoordelen voor jouw hond zowel mentaal als fysiek.

Het ideale scenario is dan ook een combinatie van beide, dus zowel aaien als hondenmassage. Door je hond regelmatig te aaien en daarnaast gerichte hondenmassage toe te passen, kun je zowel hun emotionele als fysieke welzijn optimaliseren.

Het belangrijkste is om altijd te luisteren naar de behoeften en reacties van je hond en een manier te kiezen die het beste past bij jou en jouw hond!

Leer jouw eigen hond een honden massage te geven

 Wil jij leren hoe jij stap voor stap jouw hond een hondenmassage kan geven, volg dan de online cursus hondenmassage. In deze online cursus hondenmassage leer je hoe jij jouw hond een ontspanningsmassage kan geven.

 
Border Collie Fenne helemaal ontspannen door honden massage

  Daarnaast leer je meer over de gezondheidsvoordelen voor jouw hond en wordt er uitgebreid besproken wanneer jij jouw hond niet mag masseren. Verder wordt er aandacht besteed aan lichaamstaal en hoe jij jouw hond kan ondersteunen in voor jouw hond lastige situaties.

 Wil je meer informatie over de online cursus hondenmassage en direct starten met jouw hond meer bieden dan alleen aaien? Start dan direct via deze link: https://onlinemetjehond.nl/products/cursus-hondenmassage-leer-jouw-hond-te-ontspannen

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.