Train jij weleens jouw hond? Misschien denk je van niet maar hondentraining is een breed begrip. In deze blog wordt hier meer aandacht aan besteedt, wat hondentraining is en waarom het een belangrijk onderdeel is in het leven van jouw hond.
Wat is hondentraining?
Hondentraining is letterlijk het trainen van je hond. Maar dit is een breed begrip. Als jij jouw hond als puppy hebt gekregen dien je namelijk ook je puppy te trainen. Een hond wordt nooit met commando’s geboren, die dien jij jouw hond te leren.
Ook als jouw hond een herplaatser is en/of uit het buitenland komt dient jouw hond dingen te leren. Dit kan je ook zien als het trainen van je hond.
Na de puppytijd groeit jouw hond uit van een puber tot een volwassen hond en daarna wordt jouw hond een senior. Eigenlijk in iedere fase in het leven van jouw hond dient jouw hond dingen te leren. Dit kunnen basis commando’s zijn zoals zitten of liggen. Je leert je hond omgaan met bepaalde prikkels, je hond leert wandelen aan de riem en loslopen, je hond weet heel goed wat het woordje nee betekent et cetera.
Deze basis zaken blijft jouw hond zijn of haar hele leven trainen en nodig hebben. Een hond is eigenlijk nooit uitgeleerd, en vaak gaat het trainen van je hond dan ook onopgemerkt.
Iedere hond van jong tot oud kan leren tijdens het trainen met je hond. Mijn hond Fenne is op deze foto ruim 10 jaar oud en geniet er nog van
Naast de basis commando’s kan je op veel meer manieren trainen met je hond
- Volg een hondencursus samen met jouw hond om de basis te leren of specifieke doelen. Vaak begint het al met een puppy cursus, vervolgens gehoorzaamheidscursussen met je hond. Maar er zijn ook specifieke cursussen te volgen met je hond zoals fitness met je hond, speuren et cetera.
- Je kan gaan sporten met je hond, zoals behendigheid doen met je hond. Dit gaat dan om een agility training met je hond. Of kan je andere sporten gaan doen met je hond, er is heel veel mogelijk. Denk hierbij aan frisbee met je hond, speuren met je hond, treiball, flyball, jachttraining, mantrailen, doggy dance, obedience, hoopers , rally-o en nog meer!
- Trucjes leren aan je hond: heb jij een leergierige hond en vind je het leuk om dingen te ondernemen met je hond, dan is het trainen van je hond door jouw hond trucjes te leren fantastisch. Bijna alle honden vinden dit leuk! Pas de zwaarte van de trucjes wel aan naar de wensen, behoeftes en kunnen van jouw hond. Kijk altijd naar de fysieke belasting maar ook mentale belasting.
-
Voorbereiden op een wedstrijd en/of competitie:
Als je aan sport met je hond doet, zoals bijvoorbeeld hoopers, behendingheid of treiball dan kan je vaak ook deelnemen aan wedstrijden en/of een competitie. Je kan dit op een hondenschool doen of in je regio of zelfs landelijk en internationaal. Je dient met jouw hond te trainen hiervoor, en zelf dien je dat voor ook bij te houden. Hier hoort een goede voorbereiding bij.
- Hersenwerkjes doen met je hond: Een hersenwerkje is een klein spelletje die je speelt met je hond. Dit kan een hondenpuzzel zijn die je zo koopt, of je verstopt bijvoorbeeld voertjes in iets wat je in huis hebt zoals een opgerolde handdoek et cetera. Naast voer kan je ook een andere beloning gebruiken zoals speelgoed.
Iedere hersenwerkje vraagt iets van je hond, en dat kan mentaal veel zijn! Maar je dient het ook je hond aan te leren, dus ook dit is een vorm van trainen met je hond.
- Wandelen met je hond: Wandelen met je hond wordt vaak over het hoofd gezien als trainen met je hond, maar in principe is wandelen met je hond ook een vorm van hondentraining. In basis heb je jouw hond al geleerd om te wandelen aan de riem of los te lopen. Ook tijdens het wandelen kan je jouw hond nog trainen of een spelletje doen met je hond.
En nog veel meer! Wat dat betreft is er zoveel mogelijk met onze honden om te trainen en te oefenen.
Hondentraining is dus veelomvattend en bevat dus een groot deel van het leven van jouw hond.
Vandaar dat het ook zo belangrijk is om dit leuk te houden! Een hond die geen plezier heeft in leren of druk ervaart (want ook dat kan bij honden) zullen juist minder leergierig zijn. Hierdoor kan er zelfs overbelasting ontstaan. Vandaar dat je in deze blog tips krijgt hoe je hondentraining leuk maar ook effectief kan houden.
Wist je dat Online met je hond een speciale digitale hondentraining planner heeft ontwikkeld om het maximale uit de hondentraining te halen met oog voor het welzijn van jouw hond? Voor meer informatie klik hier.
Waarom is hondentraining belangrijk voor jouw hond?
Het trainen met je hond zorgt ervoor dat je tijd en energie in jouw hond steekt. Als jij jouw hond gaat trainen, en dat kan iets kleins zijn zoals een dagelijks commando als zit of een groter evenement als trainen voor een wedstrijd, dan besteed je tijd aan je hond. Het zorgt ervoor dat de band tussen jou en jouw hond groeit!
We hebben onze honden ook vaak voor gezelschap, een hond brengt vreugde en plezier in het leven. Een hond verdient dat ook terug te krijgen in zijn of haar leven! Het trainen van je hond op een juiste manier kan bijdragen aan het levensgeluk van jouw hond.
Want hoe klein de training met jouw hond ook is, je brengt tijd door met jouw hond, je ziet jouw hond en jouw hond voelt zich gezien. Het trainen of oefenen met je hond zorgt ook voor een mentale uitdaging bij een hond. Wat ook weer bijdraagt aan levensgeluk. De ene hond heeft meer fysieke en/of mentale uitdaging nodig dan een andere hond. Dit kan per ras verschillend zijn, maar ook per individu. Dus kijk echt naar de behoeftes van je hond.
Trainen met je hond op een manier die past bij jouw hond: wissel actie af met rust en laat jullie band groeien
Gedragsverandering bij je hond door overprikkeling of onderprikkeling tijdens hondentraining
Het is belangrijk om je hond niet te overvragen maar ook niet te onderprikkelen, dus te weinig te doen. Dit heeft namelijk weer invloed op het gedrag van jouw hond.
Als jouw hond te weinig mentale en fysieke stimulans krijgt dan kan je hond last gaan krijgen van onderprikkeling. Jouw hond is dan als het ware verveeld en kan zich daarnaar gaan gedragen. Mogelijke gedragsverandering die jouw hond laat zien zijn slopen, heel sloom worden, zich terugtrekken waarbij het zelfs kan lijken dat jouw hond depressief is, snauwen, nergens meer zin in hebben, janken, niet alleen thuis willen blijven et cetera.
Bij overprikkeling wordt er te veel verwacht van je hond. Je hond krijgt meer prikkels te verwerken dan hij of zij aankan. Dit kan komen dat jouw hond letterlijk ineens te veel prikkels krijgt bijvoorbeeld in een hele drukke stad wandelen, of in een grote groep honden terecht komen, harde geluiden zoals onweer of vuurwerk.
Maar het kan ook zijn dat jouw hond stress heeft ervaren en als het ware de stressemmer van jouw hond is overgelopen. Ook dan kan jouw hond overprikkeling ervaren. Er gebeurt eigenlijk iets kleins in jouw ogen en je hond is helemaal overstuur! Een andere oorzaak kan ook zijn pijn, onbegrepen voelen of verdriet zoals rouw.
Jouw hond kan dit gaan uiten in bijvoorbeeld hyperactief gedrag, snauwen/ uitvallen, rode ogen, hijgen, geen contact mee te krijgen, krabben, bijten, kauwen op de staart of poten, blaffen, janken et cetera.
Let op! De gedragsverandering die hier genoemd worden kan ook te maken hebben met fysieke ongemakken of andere mentale problemen. Ga daarom altijd overleggen met een dierenarts en/of therapeut wat voor jouw hond van toepassing is.
Overprikkeling bij honden door hondentraining
Ook door te veel of te lang te trainen met je hond kan er overprikkeling ontstaan. Honden kunnen ook de verwachting voelen of druk ervaren door een wedstrijd.
Als je traint in een groep met je hond, kan dit ook te veel zijn voor jouw hond.
Daarom is het altijd belangrijk als jij met jouw hond gaat trainen, ongeacht de training of oefening, dat je kijkt naar het welzijn van je hond.
Je kan je je de volgende vragen stellen:
- Hoe zit mijn hond in zijn of haar vel momenteel?
- Heeft jouw hond fysieke ongemakken? Kan ik hierdoor wel trainen/ oefenen of dien ik het aan te passen of uit te stellen
- Hoe is het humeur van mijn hond? Voor en na de training
- Heeft jouw hond stress ervaren de afgelopen dagen?
- Hoe is het energielevel van mijn hond momenteel?
Et cetera!
Als jouw hond niet lekker in zijn of haar vel zit kan het oefenen van een commando of trainen in een groep al snel te veel zijn voor je hond. Probeer te achterhalen wat er is met je hond.
Ook als jouw hond moe is of pijn ervaart, of eerder een groot stressmoment heeft ervaren kan het zijn dat het trainen met je hond op dat moment lastiger gaat.
Gun jouw hond daarom rust en ruimte om eerste te herstellen, en herpak daarna de trainingen pas weer.
Interessante blogs over dit onderwerp:
Tips om hondentraining nog leuker en effectiever te maken voor jou en jouw hond, klik hier om de blog te lezen.
En de blog: Kan je te veel doen met je hond? Klik hier om de blog te lezen.
Tip Gebruik een hondentraining planner samen met jouw hond
Wil je de training met je hond naar een hoger niveau tillen? Onze digitale hondentraining planner is de perfecte tool om stap voor stap te trainen, de voortgang bij te houden, en het welzijn van je hond te waarborgen.
Een hondentraining planner digitaal te gebruiken om jouw hond te helpen met oefeningen, trainingen en eventueel voor te bereiden op een wedstrijd
Wat biedt een hondentraining planner jou en jouw hond?
- Stapsgewijze opbouw van hondentraining
- Trackers & voortgangsbewaking
- Houdt de mentale en fysieke gezondheid van je hond in de gaten tijdens hondentraining
- Veelzijdig gebruik voor iedere training met je hond
- Verkrijgbaar als printbare pdf of als digitaal invulbare versie in Canva
Deze Hondentraining Planner helpt je om elke trainingssessie gestructureerd en leuk te maken. Begin vandaag nog en zie de resultaten!
Bestel nu en maak van hondentraining een plezierige en succesvolle ervaring voor jou en je hond, je hebt 2 opties:
- Digitale hondentraining planner die volledig digitaal te gebruiken is en in te vullen. Je kan zelfs de digitale hondenplanner helemaal in jouw stijl aanpassen. Je kan deze eenvoudig bewerken via Canva (geen betaald abonnement voor nodig). Klik hier voor meer informatie over de digitale hondentraining planner
- Hondentraining Planner als PDF, dus uitprintbaar op a4 (printable). Eenvoudig uit te printen en in te vullen! Klik hier voor meer informatie.
Een paar voorbeeld pagina's uit de digitale hondentraining planner van Online met je hond: voor nog meer plezier tijdens het trainen van je hond
Hondentraining is zoveel meer dan alleen sporten met je hond! Geniet samen met jouw hond, dat is altijd belangrijk. Bij iedere training die je met je hond doet: hoe groot of klein het doel ook is. Het belangrijkste doel is samen genieten.
Meer informatie over de hondentraining planners
Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).