Verschillen en overeenkomsten tussen acupunctuur en acupressuur voor honden

Zowel acupressuur als acupunctuur zijn therapieën uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Ook bij jouw hond is dit perfect toe te passen. In deze blog leer je de verschillen en de overeenkomsten tussen acupressuur en acupunctuur bij honden, zodat jij als hondeneigenaar een weloverwogen beslissing kan maken welke therapie bij jullie past.

In het kort uitgelegd: wat is acupunctuur en acupressuur bij honden?

 Zoals gezegd zowel acupressuur als acupunctuur zijn een therapievorm uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). De Chinese geneeskunde en acupunctuur zijn meestal wel bekend, acupressuur wat minder. Ook is het bekend dat het bij mensen heel erge mooie resultaten geeft, maar ook bij honden (en andere dieren) is het fantastisch in te zetten.

 In de TCM draait het om balans! Het bekendste teken hieruit is wel het teken van Yin en Yang. Als je goed naar de afbeelding kijkt, zal je zien dat het een zwarte en een witte helft heeft wat in elkaar overloopt en ook beiden een punt hebben in de andere kleur. Dit geeft ook duidelijk aan waar het om draait in de TCM:

  • Alles is met elkaar verbonden
  • Yin en Yang kunnen niet zonder elkaar en gaan in elkaar over
  • Het draait om balans



Yin en Yang, zie de afbeelding. Van toepassing bij zowel acupressuur bij honden als bij acupunctuur bij honden


 Een ander belangrijk onderdeel in de Chinese Geneeskunde die je ook terug kan zien in het teken van Yin en Yang is het in elkaar over stromen: laat de energie stromen. Deze energie wordt in de TCM Qi genoemd. Zonder Qi is er geen leven mogelijk. De Qi stroom door de energiebanen (dit zijn meridianen) waardoor het lichaam maar ook de geest gevoed wordt.

 In de Chinese Geneeskunde is alles met elkaar verbonden en wordt niets los van elkaar gezien. Dus ook lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Als je jouw hond laat behandelen volgens de Chinese Geneeskunde zal dit ook altijd gaan volgens een uniek behandelplan opgesteld voor jouw hond. Jouw hond wordt als individu gezien en dus ook volledig behandeld: mentaal, emotioneel, fysiek en energetisch. Alles komt samen.

 Tevens draait het in de Chinese Geneeskunde altijd om een nieuwe balans te creëren om de gezondheid van mens en/of dier te stimuleren. Dit kan gedaan worden door acupunctuur maar ook door acupressuur. Beiden dus onderdeel van de eeuwenoude Chinese Geneeskunde.

Wat is acupunctuur bij honden?

 Bij acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van hele dunne naalden. Deze dunne naaldjes worden op bepaalde punten op het lichaam gestoken, dit zijn de acupunctuurpunten. Deze acupunctuurpunten liggen op de meridianen die weer verbonden zijn met bepaalde organen en emoties. Het komt daarom ook erg precies om deze dunne naaldjes op de juiste plaats te steken. Het zijn echt ontzettend dunne naaldjes, die je bijna niet voelt. Daarom zijn deze naaldjes ook inzetbaar bij honden (alleen laten plaatsen door een acupuncturist, nooit zelf doen!).

 Een acupuncturist kan dus door de naaldjes op de juiste manier op de juiste plaats te zetten de gezondheid van jouw hond positief gaan beïnvloeden. Dit gebeurt door het zelfgenezend vermogen aan te spreken.

 Bij honden kunnen er vele klachten door behandeld worden, denk hierbij aan hormonale klachten, spijsverteringsklachten, allergieën, ondersteuning bij artrose, pijnvermindering. Maar ook bij mentale klachten zoals angst, stress, slecht slapen, nerveus gedrag, depressief et cetera.
 De mogelijkheden zijn eigenlijk bijna eindeloos.

Wat is acupressuur bij honden?

 Acupressuur volgt dezelfde principes als acupunctuur, dus ook hierbij wordt er gewerkt met de punten op de meridianen van het lichaam van jouw hond. Een groot verschil is echter dat er geen gebruik gemaakt wordt van naalden, maar van vingers of de hand. Daarom heten de punten die behandeld worden dan acupressuurpunten. Er wordt dus met druk op de meridianen van je hond gewerkt om op deze manier de gezondheid van jouw hond te stimuleren.

 Een andere benaming voor acupressuur is Shiatsu. Het is een Oosterse massagevorm die bij honden kan worden toegepast. Wil je meer weten over wat Shiatsu bij jouw hond kan betekenen, lees dan deze blog: Wat is Shiatsu voor honden.

 Acupressuur kan voor dezelfde aandoeningen worden toegepast als bij acupunctuur. Dus ook hierbij kan je denken aan ondersteunen van het gedrag van jouw hond zoals angst en stress verminderen, het immuunsysteem ondersteunen, pijn verminderen, spijsvertering verbeteren. Al is er wel een verschil tussen beide therapievormen, dat lees je verderop in deze blog.

 Verderop in deze blog kan je meer lezen hoe jij zelf Shiatsu bij jouw hond kan leren doen, door het volgen van de online cursus Shiatsu voor honden.


De oranje stippen bij mijn hond Fenne zijn acupressuurpunten (of acupunctuurpunten afhankelijk van de therapie)


Overeenkomsten tussen acupunctuur en acupressuur bij honden

 Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er grote raakvlakken tussen beide therapievormen voor honden. Hieronder volgen ze op een rijtje:

  1. Ze zijn beiden onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Zowel acupressuur als acupunctuur volgen de principes uit de Chinese Geneeskunde. Een belangrijk onderdeel hierbij is het laten stromen van de Qi (= levensenergie) waardoor jouw hond zich vitaler zal voelen. Er wordt een nieuwe balans gecreëerd door het behandelen van de punten op de meridianen waardoor jouw hond zich beter zou moeten gaan voelen. Deze balans is ook terug te vinden in Yin en Yang. 
  1. Er wordt altijd uitgegaan van jouw hond als individu. In de Westerse geneeskunde is het gebruikelijk om te kijken naar symptomen die samen zijn gevoegd tot een bepaalde aandoening, deze is vaak bij ons bekend als een bepaalde ziekte. In de Oosterse geneeskunde zie je dit zelden tot nooit terug. Hier wordt uitgegaan van het individu, alle symptomen die een individu laat zien worden behandeld.
 Hier wordt dus niet gesproken over dat jouw hond ziekte X heeft. Er wordt gesproken over een disbalans in bepaalde gebieden in het lichaam, zoals de meridianen die gekoppeld zijn aan bepaalde organen, fysieke ongemakken en emoties.
  1. Het zelfgenezend vermogen wordt aangezet. Zowel met acupunctuur als acupressuur krijgt het lichaam een duwtje door het behandelen van een punt op de meridiaan. Afhankelijk wie deze behandeling uitvoert wordt het een acupressuurpunt of acupunctuurpunt genoemd. Het lichaam is krachtig, en kan zelf weer een nieuwe balans maken. Als dit op de juiste manier gebeurt door de therapeut, of als je kiest voor een ondersteunende methode.
  1. Dezelfde aandoeningen worden behandeld. Zowel met acupressuur als acupunctuur kunnen grotendeels dezelfde aandoeningen behandeld worden. Er zit een klein verschil in, wat later wordt besproken. Maar je kan ervan uit gaan dat zowel acupressuur als acupunctuur ingezet kan worden bij spijsverteringsklachten, hormonale disbalans, onvruchtbaarheid, allergieën, pijnvermindering, ondersteuning bij artrose, immuunsysteem en metabolisme ondersteunen. 
 Beiden zijn ook inzetbaar bij mentale en/of emotionele disbalans en zelfs op energetisch niveau. Denk hierbij aan bepaalde gedragsproblemen bij je hond zoals angsten, nerveus gedrag, depressief, stress, bang voor harde geluiden zoals onweer of vuurwerk, agressie, teruggetrokken en een disbalans in de Chakra.
 
 Kortom: er is heel veel mogelijk! En dat door te kijken naar de individuele klachten in plaats van een ziekte. Jouw hond wordt echt iedere keer opnieuw bekeken (door een vraaggesprek met jou als eigenaar) en aan de hand daarvoor wordt er een behandelplan opgesteld. Stapje voor stapje ontstaat hierdoor een nieuwe balans bij jouw hond.
  1. Een holistische benadering bij jouw hond. In de Chinese geneeskunde draait het om een holistische visie, wat inhoudt dat er wordt gekeken naar het lichaam als 1 systeem. Dus lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, maar ook energetisch en emotioneel. Daarom worden er meerdere vlakken van het lichaam behandeld, en niet maar 1 deel. Er wordt dus niet gekeken naar de symptomen van een ziekte waarbij deze symptomen alleen maar behandeld worden. Nee, er wordt gekeken naar de hond in zijn totaal: wie ben jij en waardoor zijn de klachten ontstaan? Hierbij zal altijd lichaam en geest tegelijk behandeld worden, niet los.


Ontspanning is een belangrijk doel voor honden: je kan dit bereiken door acupressuur bij honden en/of acupunctuur


De verschillen tussen acupressuur bij honden of acupunctuur

 Naast overeenkomsten zijn er ook verschillen tussen acupunctuur en acupressuur.  

  1. Allereerst zit er een verschil in de naam. Uit de naam kan je ook de techniek afleiden. Bij acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van kleine dunne naaldjes die op acupunctuurpunten op de meridianen worden geplaatst. Bij acupressuur wordt er gebruik gemaakt van druk uitgeoefend door je vinger of hand. Een ander woord hiervoor is Shiatsu honden massage. De punten worden dan acupressuurpunten genoemd.
  1. De intensiteit van behandeling is anders. Bij acupunctuur worden er kleine naaldjes in de acupunctuurpunten van je hond geplaatst. Dit dient met uiterste precisie te gebeuren door een acupuncturist. Als dit juist geplaatst wordt is de pijn namelijk minimaal en het resultaat het beste. Bij onjuiste plaatsing kan er zelfs schade veroorzaakt worden bij jouw hond. Laat dit daarom alleen maar doen door een opgeleide acupuncturist! 
 Omdat acupunctuur met naaldjes gebeurt gaat de behandeling ook letterlijk dieper dan bij acupressuur. Bij sommige aandoeningen is dit ook echt noodzakelijk! Daarom kan het zijn dat een Shiatsu therapeut (iemand die acupressuur bij jouw hond doet en opgeleid is in acupressuur) je kan doorsturen naar een acupuncturist.
  1. De reactie van de hond kan ook verschillend zijn op beide therapievormen. Net als bij mensen, hebben ook honden hun voorkeuren hoe er wordt behandeld op hun lichaam. Bij hele gevoelige honden kan acupunctuur te heftig zijn. Ookal zijn de naaldjes klein en dun, bij deze honden die al heel gevoelig zijn is het te veel. Dan zou je dus acupressuur kunnen overwegen. 
  1. Acupunctuur kan en mag alleen gedaan worden door een acupuncturist. Acupressuur kan aan een hondeneigenaar aangeleerd worden. Dit gaat dan om algemene acupressuurpunten die ingezet kunnen worden bijvoorbeeld om jouw hond minder stress te laten ervaren bij vuurwerk. Een individuele behandeling daar dien je voor opgeleid te worden in de Chinese Geneeskunde in de acupressuur/ Shiatsu.

 Het uiteindelijke doel van de behandeling is hetzelfde: de meridianen en punten zo goed mogelijk in balans te krijgen zodat de Qi (=levensenergie) zo vrij mogelijk kan stromen.

Voordelen van acupressuur en acupunctuur bij honden

 Het mag duidelijk zijn: beide therapievormen zijn mega waardevol voor je hond. Een aantal voordelen van acupressuur en acupunctuur op een rijtje:

  • Stress verminderen bij honden door Chinese geneeskunde: door het behandelen van de meridianen is het mogelijk om honden die veel stress ervaren te laten kalmeren. Hierdoor wordt angst minder. Dit werkt zelfs zo bij vuurwerkangst verminderen!
  • Verminderen van pijn: beide technieken zijn goed inzetbaar om pijn te verminderen waardoor de levenskwaliteit van je hond verbeterd wordt. Denk hierbij aan pijn door ouderdom zoals artrose maar ook hoofdpijn of tandpijn. Ga dit echter nooit zelf doen! Laat dit altijd door een professional doen.
  • Ondersteunen van het immuunsysteem: het regelmatig laten behandelen van jouw hond volgens de TCM kan jouw hond ondersteunen in een sterker immuunsysteem. Hierdoor wordt jouw hond weerbaarder en minder vatbaar.
  • Ondersteuning algehele gezondheid: doordat bij beide therapievormen het zelfgenezend vermogen wordt aangezet en lichaam en geest samen worden behandeld kan je wel stellen dat een behandeling volgens de TCM ervoor zorgt dat de meeste honden een betere balans krijgen. Deze balans kan energetisch, mentaal, emotioneel of fysiek zijn. Of een combinatie hiervan.

Kan je zelf acupressuur of acupunctuur bij je hond doen?

Acupunctuur kan en mag je nooit zelf doen bij jouw hond! Dit mag echt alleen maar gebeuren door een acupuncturist die hiervoor is opgeleid. Vraag bij twijfel dit ook altijd na.


 Acupressuur kan je in basis wel zelf doen bij je hond. Mits je les hebt gehad hoe je dit kan doen. Via Online met je hond kan je een online cursus volgen waarin je stap voor stap de basis leert in de Chinese Geneeskunde zoals Yin en Yang, meridianen en Qi.

 Ook leer je 2 meridianen veilig masseren, de Blaas en Nier meridiaan. Je leert dit veilig aan omdat je ook leert wanneer je jouw hond geen acupressuur of Shiatsu massage mag geven. Dit is heel belangrijk! Zonder deze kennis kan het wel gevaarlijk zijn om jouw hond te behandelen.

Shiatsu bij honden door het masseren van meridianen bij je hond.jpg
Leer jouw hond stap voor stap een acupressuur massage (= Shiatsu voor honden massage) geven door het volgen van de online cursus

Ga daarom nooit op internet acupressuurpunten opzoeken en deze inzetten bij jouw hond. Dit is gevaarlijk.

 Wil je leren jouw hond in het algemeen te ondersteunen met het immuunsysteem en vooral op het gebied van kalmeren bij stress en angstige situaties? Klik op deze link voor meer informatie: https://onlinemetjehond.nl/pages/shiatsu-voor-honden

Tijdens deze online cursus leer je dus de basis en leer je hoe jij jouw hond kan kalmeren met een aantal acupressuurpunten.

 Na het volgen van deze online cursus kan je niet honden gaan behandelen op individuele basis. Hier heb je echt een opleiding voor nodig! Wil je jouw hond ondersteunen en kalmeren op een fijne manier, dan is deze online cursus wel perfect voor jou en jouw hond.

De Traditionele Chinese Geneeskunde is ook bij honden perfect te gebruiken

 Zowel acupressuur als acupunctuur zijn waardevolle alternatieve geneeswijzen voor jouw hond. Beiden hebben ze een eigen methode en ook voordelen van deze techniek. Toch zijn er heel veel overeenkomsten en dat komt doordat ze op dezelfde manier werken met hetzelfde doel: de balans bij jouw hond herstellen, door de inzet van het zelfgenezend vermogen in het lichaam van jouw hond. Waarbij zowel de lichaam als de geest van jouw hond een belangrijke rol spelen. Daarnaast draait het om jouw hond als individu.

 Eerder heb ik een podcast gemaakt over dit onderwerp, wil je deze gratis luisteren op Spotify? Klik hier. 

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.