Als je met jouw hond wandelt in een natuurgebied dan zal je dit vanaf september ieder jaar opnieuw gaan meemaken: distels in de vacht van je hond die je wilt verwijderen! Mijn hond Fenne en ik hebben er ieder jaar opnieuw weer last van. In deze blog geef ik uitleg wat distels zijn en hoe je ze kan herkennen tijdens de wandeling.
Maar nog belangrijker: hoe krijg je de distels weer uit de vacht van jouw hond. Want dit is heel belangrijk om de distels uit de vacht van jouw hond te halen.
Leer de distel herkennen: voorkom problemen bij je hond
Distels zijn kleine, stekelige planten die zich kunnen hechten aan de vacht van jouw hond. Doordat de distel echt vast komt te zitten in de vacht van jouw hond kan dit voor ongemak en irritatie zorgen bij jouw hond. In deze blog deel ik enkele handige tips om met distels in de vacht van je hond om te gaan.
Als de distel aan het einde van de zomer in bloei staat is het een prachtige bloem. Het is namelijk een prachtige paarse bol met stekels die op dat moment nog niet plakken aan de vacht van jouw hond. Probeer er maar eens op te letten als je met jouw hond aan het wandelen bent in een omgeving waar veel planten en kruiden groeien. Op deze manier weet je al waar de distels staan.
Vanaf ongeveer september verandert de kleur van deze prachtige plant van paars naar bruin. Ze vallen dan ook minder op, zeker als ze bijvoorbeeld tussen andere planten/ kruiden staan zoals brandnetels. Juist als de distel bruin gaat kleuren kunnen ze voor overlast en ongemak bij jouw hond gaan zorgen.
Ze komen namelijk heel eenvoudig op de vacht van jouw hond: jouw hond loopt er nietsvermoedend langs en de distel hecht zich aan de vacht van jouw hond. Als ze bruin zijn geworden gebeurt dit heel eenvoudig, omdat ze dan droger zijn en de stekels heel makkelijk zich hechten in de haren van jouw hond.
Zie de prachtige paarse kleur! Vanaf dat de distel bruin kleurt kleven ze eenvoudig in de vacht van je hond.
Zijn het distels of zijn het de grote klis/ grote klit in de vacht van je hond?
Als hondeneigenaren onderling hebben we het al snel over distels in de vacht van je hond. Voor veel mensen zijn distels herkenbaar. Maar de juiste benaming van de planten waar het over gaat in deze blog is de grote klis ofwel de grote klit. Echter omdat deze plant niet bij iedereen bekend is, en zo genoemd wordt, wordt ook in deze blog gesproken over ‘distels’. Wil je meer informatie over de grote klit, dan kan je dit lezen via deze link, klik hier.
Distels verwijderen uit vacht van je hond is essentieel voor je hond
Voel maar eens met je handen aan een distel als deze nog paars is (als die mogelijkheid er nog is) en daarna aan een distel die al bruin gekleurd. Voel je het verschil? De paarse blijft niet aan je handen plakken, maar die bruine wel. Het lijkt alsof de bruin bol met stekels gewoon aan je huid blijft plakken.
Bij een hond gaat dit kleven nog makkelijker in de vacht omdat een hond haren heeft. Een hond hoeft maar langs deze plant te lopen en net aan te raken en de bol zit al in de vacht van jouw hond. Als je de stekelige bollen niet verwijderd uit de vacht van jouw hond komt deze vaster en vaster te zitten! De haren van jouw hond komen er omheen met alle (mogelijk nare) gevolgen van dien.
Bescherm je hond tegen de gevaren van distels
De bollen komen dus in de vacht van jouw hond. Mogelijke gevolgen kunnen zijn:
De distels komen vast te zitten in de vacht van jouw hond wat voor klitten en irritatie zorgt.
1 distel kan dit al veroorzaken. Maar helaas kunnen er ook meerdere bollen in de vacht van jouw hond belanden wat zorgt voor een hele grote klit!
Zeker bij langharige honden kan dit een probleem zijn! Bepaalde hondenrassen hebben zoveel haar dat een distel in de vacht ook niet meteen opvalt. Totdat je met je handen door de vacht gaat en de vastzittende bollen voelt.
Klitten in de vacht van jouw hond zijn nooit goed, zeker niet als ze veroorzaakt worden door distels. De distels komen namelijk alleen maar vaster te zitten. Belangrijk is dus om na iedere wandeling jouw hond te bevrijden van deze distels. Tips hoe je dat het beste kan doen lees je verderop in deze blog.
Jouw hond kan in aanraking komen met de distels bij gevoelige delen van het lichaam
Denk hierbij aan de ogen, de neus maar ook de oren. Dit kan voor irritatie zorgen! Indien jouw hond hier last van krijgt, raadpleeg dan een dierenarts om te overleggen wat je het beste kan doen.
Jouw hond haalt zelf de irritante bollen uit de vacht met alle gevolgen van dien
Jouw hond zal een distel in zijn of haar vacht voelen. Vergelijk het maar met klitten in onze eigen haren, dat voel je ook. Jouw hond merkt dus dat er iets in zijn of haar vacht zit. Jouw hond kan daardoor gaan proberen om zelf de klittenbollen uit de vacht te halen, met alle nare gevolgen van dien!
Een gevaar hierbij is dat jouw hond een (deel van een) distel binnen kan krijgen. Dit kan komen in de keel van jouw hond wat zorgt voor irritatie. Het kan zelfs zo erg zijn dat jouw hond gaat overgeven, de keel gaat schrapen. Heb je het vermoeden dat jouw hond zo’n stekelige bol heeft binnen gekregen, of een deel daarvan, raadpleeg ook dan de dierenarts voor overleg.
Tips om distels uit de vacht van jouw hond te verwijderen
Het moge duidelijk zijn, de bollen van distels dienen zo snel mogelijk uit de vacht van jouw hond gehaald te worden om gevaar en irritatie te voorkomen. Hierbij een aantal tips die jou en jouw hond kunnen helpen.
Tip 1: Probeer de distels te ontwijken tijdens het wandelen met je hond
Preventie is altijd de beste aanpak, want dan hoef je geen distels te verwijderen uit de vacht van jouw hond. Maar je leest niet voor niets deze blog. Ik heb zelf helaas ook regelmatig dat ik een kleverige bol uit de vacht van mijn eigen hond Fenne haal (dat was ook de aanleiding om deze blog te schrijven).
Het is namelijk bijna onmogelijk om de bollen te ontwijken tijdens het wandelen. Je kan ervoor zorgen dat jouw hond niet in hoog gras of kruiden gaat lopen. Maar de bollen van de distels komen ook in de vacht van jouw hond terecht als jouw hond er al net langs loopt. Dat is bijna niet te ontwijken, helaas! Tenzij je op het midden van een stoep of fietspad gaat lopen met jouw hond. Echter haal je dan ook de mogelijkheden tot snuffelen weg voor jouw hond. Dus dit is geen doen.
Weet dat distels voor irritatie kunnen zorgen en dat je deze zo snel mogelijk uit de vacht van je hond dient te halen is belangrijk.
Wist je dat je de wandelingen van jouw hond nog leuker kan maken door het volgen van de online cursus Spel en Fun? Tijdens deze online cursus leer jij samen met jouw hond 8 spelletjes en/of trucjes te doen. Dit is ook perfect inzetbaar tijdens de wandeling met jouw hond. Hierdoor wordt een wandeling nog leuker voor jou en jouw hond. Voor meer informatie over deze online cursus klik hier.
Tip 2: Controleer na iedere wandeling met je hond de vacht van jouw hond op deze distels
Ga na iedere wandeling met je hond de vacht van jouw hond controleren op deze bollen. Ga eenvoudig met je handen door de vacht van jouw hond en voel of je daar deze bollen voelt. Als ze in de vacht van jouw hond zitten zal je ze voelen, aangezien de bollen stekels hebben. Ook als er haren van jouw hond overheen zitten zal je ze gaan voelen met jouw vingers.
Heb je een kortharige hond dan is dit eenvoudiger en kan je het misschien zelfs met het blote oog zien. Maar ook dan: ga echt met je handen door de vacht van jouw hond. Bij langharige honden is dit helemaal een must. Heeft jouw hond een dikke vacht, ga dan ook diep met je handen door de vacht aangezien een distel als snel dieper vast komt te zitten in de vacht van jouw hond.
Controleer jouw hond vooral op deze plaatsen:
- oksels
- de achterkant van de poten, zowel bij de voorpoten als achterpoten. Zeker als jouw hond daar lange haren heeft
- achter de oren
- de borst
- de staart
- binnenkant van de achterpoten bij het heupgebied
Bij voorkeur probeer je het hele lichaam van jouw hond af te voelen. Het kost je slechts enkele minuten maar kan een hoop problemen voorkomen voor jou en jouw hond.
Tip 3: Controleer al tijdens de wandeling de vacht van jouw hond op distels
Dit is een verlengde van tip 2. Je kan namelijk ook tijdens de wandeling al de vacht van jouw hond controleren. Zeker als jouw hond gelopen heeft in een gebied waar planten hoog staan of als jouw hond gelopen heeft in een groenrijk gebied.
Het voordeel hiervan is dat de bollen van de distel vaak nog op de vacht liggen. Nog niet zo diep als na een wandeling. Je kan ze dan vaak makkelijker verwijderen. Gun je hond hier wel tijd voor om hieraan te wennen. Vaak wil een hond graag wandelen, dan is stilstaan voor het verwijderen van deze klittenbollen misschien een uitdaging.
Tip 4: Trek nooit aan de klittenbollen om ze te verwijderen uit de vacht van jouw hond!
Dit lijkt de makkelijkste oplossen: trekken aan de klittenbollen om ze te verwijderen uit de vacht van jouw hond. Maar doe dit nooit! Je doet er jouw hond pijn mee! Je trekt dan namelijk letterlijk aan de haren van jouw hond. En de bollen krijg je er op die manier ook niet makkelijker uit.
Hoe verwijder je een distel wel uit de vacht van jouw hond?
Pak de haren van jouw hond vast net boven de bol maar wel dat er genoeg ruimte is zodat er geen spanning op de haren van jouw hond komt. Ga de haren van jouw hond losmaken van de bol. Dit is veel werk! Je zal ook voelen dat de bollen aan je vingers plakken.
Wees geduldig en neem de tijd om de distel volledig te verwijderen zonder de huid en vacht van jouw hond te beschadigen.
Probeer echt te voorkomen dat je een schaar nodig hebt. Is dat wel nodig, laat het dan door een trimmer voor jouw hond doen.
Mocht je onverhoopt het vermoeden hebben dat jouw hond een klittenbol heeft opgegeten of andere problemen ervaren met de vacht of huid van jouw hond? Raadpleeg dan jouw dierenarts voor overleg!
Wil je vaker van dit soort artikelen lezen? Online met je hond heeft een gratis online tijdschrift die je kan downloaden. Iedere 3 maanden komt er een nieuw magazine uit die je kan lezen, boordevol tips en inspiratie voor jou en jouw hond. Wil je het meest actuele gratis tijdschrift downloaden, klik dan hier.
Je kan dan de inhoudsopgave zien van het e-magazine die nu gratis te downloaden is. Veel leesplezier!
Volg ons ook op Instagram voor het dagelijkse leven van mijn hond Fenne plus tips over honden! Klik hier om ons te volgen op Instagram.
Je mag dit artikel delen met jouw hondenvrienden zodat meer mensen op de hoogte zijn van deze tips en waarom het zo belangrijk is om distels te verwijderen uit de vacht van jouw hond.
Leer je eigen hond te masseren voor meer ontspanning
Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).
2 reacties
Dank je wel voor je reactie Gerald! Ik ben blij te lezen dat je de tips waardevol vond. Het is zo niet leuk die distels in de vacht van je (langharige) hond.
Ik had niet verwacht zo’n uitgebreid artikel te vinden. Mijn hond is een langharige Poolse herder en zat vol distels. Bedankt voor de goede tips.