Tips als jouw hond in paniek is door vuurwerk tijdens een wandeling

Als jouw hond bang is voor vuurwerk dan zal je het weleens ervaren hebben: jouw hond raakt in paniek bij het horen van vuurwerk tijdens een wandeling. Dit kan een groot gevaar zijn voor jouw hond! In deze blog gaan we daar dieper op in wat dit gevaar is en tips hoe je hier mee om kan gaan.

 

Paniek bij honden door vuurwerk kan gevaarlijk zijn

 Als jouw hond vuurwerk hoort in huis of tijdens een wandeling dan kan jouw hond paniek ervaren. Ook een hond die geen last heeft van vuurwerkangst kan door het horen van een enorme knal vuurwerk toch (op dat moment) in paniek raken. 

 Als jouw hond binnen in huis is en in paniek raakt is dit niet fijn. Het is nooit leuk om jouw hond zo te zien. De kans op ongelukken is dan kleiner dan dat jouw hond buiten is tijdens een wandeling. Zeker als jouw hond losloopt en vuurwerk hoort kan dat zorgen voor gevaarlijke situaties bij jouw hond maar ook in de omgeving van jouw hond. Zo kan jouw hond bijvoorbeeld weglopen na het horen van vuurwerk of juist de aanval inzetten. Ook kan het zijn dat jouw hond even jou als eigenaar niet meer herkent, een horrorscenario voor iedere hondeneigenaar.


Helaas kan jouw hond paniek ervaren door het horen van vuurwerk tijdens het wandelen / uitlaten. Hiervoor hoeft jouw hond geen vuurwerkangst te hebben!

Leer paniek bij je hond te herkennen

 Als een hond paniek ervaart is dit een hele extreme vorm van angst. Jouw hond kan hierdoor ander gedrag laten zien dan dat je verwacht van jouw hond. Jij kent jouw hond door en door en vaak kan je hierdoor inschatten hoe jouw hond reageert in bepaalde situaties. Je weet bijvoorbeeld welke hond jouw hond niet leuk vindt, of waar jouw hond bang voor is.

Het probleem, en daarmee ook het gevaar van paniek bij honden is dat een hond dan in een overlevingsmodus komt. Jouw hond gaat reageren in een reflex of vanuit instinct. Jouw hond kan niet meer helder nadenken. Afhankelijk van de mate van paniek duurt dit gedrag enkele seconde maar het kan ook langer duren. Ook in enkele seconde kan jouw hond in een gevaarlijke situatie komen door paniek.

In deze blog gaan we het specifiek hebben over vuurwerkangst bij honden en paniek. Maar weet dat paniek bij honden in andere situaties op dezelfde manier werkt. Vertaal het daar om naar de situatie die jullie op dat moment beleven.

Wist je dat een hond in paniek zijn of haar eigenaar niet meer kan herkennen?

En dit is een heftige zin: een hond die zijn of haar eigenaar niet meer herkent, hoe kan dat?

Als jouw hond ergens van schrikt dan kan jouw hond in paniek dus dingen doen die je niet verwacht. Of misschien verwacht je ze wel, want vaak zal een hond in paniek voor dezelfde manier van uiten kiezen, namelijk bevriezen, vluchten of vechten.

Dit is de zogenaamde FFF-reactie, Freeze (bevriezen), Flight (vluchten) of Fright (vechten), en deze komt bij zowel mensen als honden voor.


Bevriezen (freeze) tijdens het wandelen door angst kan ook bij jouw hond gebeuren, of vechten (fight) of vluchten (flight)

Als jouw hond paniek ervaart dan zal jouw hond 1 van deze 3 reacties laten zien (soms een combinatie van deze 3). Jouw hond kiest dat niet zelf zomaar uit, dit gebeurt in een reflex dus automatisch. Jouw hond doet dit zonder erbij na te denken en dat maakt het dus onvoorspelbaar en ook lastig. Dit kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren voor jou en jouw hond.

Als jouw hond dus schrikt van een knal van vuurwerk als jullie aan het wandelen zijn en jouw hond loopt los, kunnen er een aantal situaties voordoen als jouw hond in paniek schiet

 1. Je hond bevriest (= freeze), je kan naar je hond toelopen en je hond weer aanlijnen. Bij paniek voor vuurwerk tijdens wandelen is dit het ‘meest ideale’ scenario. In andere situaties kan bevriezen ook zorgen voor problemen omdat jouw hond kwetsbaar is als jouw hond bijvoorbeeld wordt aangevallen.

  Ook het verstoppen van honden tijdens het horen van vuurwerk valt onder bevriezen. Jouw hond maakt zich klein, verstopt zich in iets en wil eigenlijk onzichtbaar zijn. Vaak liggen of zitten ze dan ook ‘bevroren’ en bewegen niet. 

 1. Je hond gaat van zich afbijten in paniek (= fight), pas dan dus op met naar je hond toelopen om aan te lijnen. Want deze ‘agressie’ kan jouw hond dus op jou loslaten, maar je hond bedoelt dit niet zo. Jouw hond doet dit in een reflex. De gevolgen kunnen echter enorm zijn voor jou en je hond. Je hond kan zich ook afreageren op een hond die bijvoorbeeld langskomt lopen en uitvallen. 
 1. Je hond vlucht (= flight). Jouw hond neemt letterlijk de benen en wil zo snel mogelijk van die plaats. Verstand op nul en gaan lijkt het dan. 

En juist de 3e optie is een nachtmerrie voor iedere hondeneigenaar, zeker in de periode met vuurwerk. Waarbij de andere 2 natuurlijk ook verre van prettig zijn, want jouw hond voelt zich niet fijn. En dat grijpt iedere hondeneigenaar aan. 

Vluchten van honden in paniek door vuurwerk is een ramp voor hond en baasje!

Als jouw hond in paniek gaat vluchten na het horen van vuurwerk, daar willen we niet eens over nadenken. Een regelrechte ramp voor hond en eigenaar! Jouw hond is in paniek en rent weg, maar kan zelf niet helder meer nadenken. Jouw hond kan van je afrennen en verder en verder van je af gaan lopen. 

Een ander groot probleem in deze situatie is ook nog: jouw hond is in paniek en vlucht, maar herkent jou dan ook vaak niet meer! Jouw hond wil overleven, en zet het op een rennen. Je kan roepen, met je armen zwaaien, je klein maken, favoriete speeltje pakken om de aandacht van je hond te krijgen: maar vaak helpt dit helaas niet. Jouw hond staat in overlevingsmodus en als het ware tijdelijk blind/ doof voor jou, zijn geliefde maatje. 

Als jouw hond weer uit de eerste paniek is, hoort en ziet jouw hond jou weer wel. Maar een situatie kan in een paar seconde compleet veranderen als jouw hond dus in paniek wegrent.

Tips om de kans op vluchten van jouw hond te voorkomen uit paniek van vuurwerk

Weet jij dat jouw hond bang is voor vuurwerk, voor knallen: houd je hond aan de lijn. Doe dit niet alleen tijdens en rondom de jaarwisseling maar zelfs al weken daarvoor. Vaak is er al maandenlang vuurwerk te horen. Stem dit dus af op jullie situatie.

 Wil je toch jouw hond los laten lopen in deze periode (wat begrijpelijk is) ga dan naar plaatsen waar vuurwerk niet te horen is. Het klinkt misschien flauw, maar op social media komen de eerste berichten van gevluchte honden door vuurwerk vaak al in oktober voor! Je kan het niet helemaal voorkomen, maar wel de kans verkleinen.


Wandelen op een rustig strand met jouw hond met vuurwerkangst, let er dan wel op dat er niet toch vuurwerk wordt afgestoken!

Algemene tips als jouw hond in paniek is (bijvoorbeeld door vuurwerk)

 Als jouw hond in paniek vlucht door het horen van vuurwerk dan is het heel logisch dat jij met je armen gaat zwaaien, gaat schreeuwen en wellicht achter je hond aanrent. Helaas kan dit averechts werken! Jouw hond is in paniek en herkent jou niet als de geliefde eigenaar. Door dit te doen kan je jouw hond zelfs opjagen.

Je kan beter:

 • je klein maken
 • geen wilde armbewegingen maken
 • zachtjes praten
 • ga wel achter je hond aan maar niet in paniek, wees zelf rustig. Probeer je hond te volgen (als dat lukt)

 Neem deze maatregelen vooraf, voor iedere hondeneigenaar van belang mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens het wandelen met jouw hond:

 • zorg dat jouw hond een naamtag met juist telefoonnummer draagt
 • registreer de chip van jouw hond goed (nog regelmatig komt het voor dat honden niet goed geregistreerd zijn, controleer het!)
 • controleer de riem, halsband of tuigje van jouw hond regelmatig. Is er sprake van slijtage, klopt de maat nog?
 • laat jouw hond een tracker dragen zodat je weet waar je hond is

 Het is verschrikkelijk, echt een nachtmerrie. Hopelijk komen we er nooit voor te staan dat onze geliefde hond vlucht tijdens vuurwerk, of op andere momenten.

Mocht het onverhoopt toch gebeuren, een paar tips:

 •  meldt jouw hond zo spoedig mogelijk aan bij social media. Er zijn diverse pagina’s voor vermiste huisdieren op bijvoorbeeld Facebook. Doe dit in jouw regio maar ook daarbuiten. Een landelijke organisatie (via Facebook ook te volgen) is waar is mijn Angel: https://wioa.nl/
 • vraag na bij dierenasiels in de buurt of jouw hond daar is
 • raadpleeg ook de dierenambulances
 • laat iemand bij je thuis kijken, er zijn ook honden die naar huis lopen zodra de eerste paniek weg is
 • ga zoeken, maar wees rustig en kalm. Dit is lastig, ik snap het.
 • vraag na in jullie buurt of jouw hond gesignaleerd is
 • zorg in alle gevallen voor duidelijke en recente foto’s! Omschrijf je dier zo goed mogelijk.

Ga aan de slag om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen zodat de kans op paniek kleiner wordt

 Een hond in paniek is nooit leuk en kan dus een gevaar zijn voor zichzelf of zijn of haar omgeving. Daarom is er actie nodig om met de paniek van jouw hond aan de gang te gaan.

Belangrijk is om als eerste inzichtelijk te maken wat de trigger is voor jouw hond om in paniek te raken. Wat is de oorzaak? In welke situaties ervaart jouw hond extreme angst en/of stress wat leidt tot paniek.

Ga daarna in kaart brengen hoe jouw hond reageert in die situaties.

Zodra je dit weet, kan je aan de slag gaan om de angst van jouw hond te gaan verminderen, door eraan te werken.


Verminder paniek bij jouw hond, of voorkom het door actief aan de slag te gaan met jouw hond om vuurwerkangst te verminderen

  Om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen kan je een training volgen om vuurwerkangst te verminderen. Dit kan zelfs online, ideaal!

Via Online met je hond kan je een online cursus volgen om de angst voor vuurwerk bij jouw hond te verminderen.

 In deze cursus draait het om jouw hond als individu. Daar is voor mij de basis om aan jouw hond te werken: niet algemeen maar jouw hond echt zien en daar de mogelijkheden op afstemmen.

Dit zijn een paar onderwerpen uit de cursus:

 • Angst & stress: oorzaken en gevolgen en nog meer
 • Jouw hond als individu leren zien en daarnaar gaan handelen
 • Je krijgt tips voor/tijdens/na de vuurwerkperiode
 • Je gaat een eigen stappenplan maken hoe je met geluidsangst aan de slag kan gaan met en voor jouw hond
 • Voor jou als begeleider is ook aandacht
 • Lichaamstaal van jouw hond
 • Meerdere mogelijkheden worden jou en jouw hond geboden wat angst kan verminderen, hoe jouw hond leert, hoe jouw hond kan ontspannen et cetera

 En natuurlijk nog veel meer! 

Het is afgestemd op jou & jouw hond, daar word je stap voor stap in begeleid door middel van video’s en een e-book.

vuurwerkangst-bij-honden-verminderen-training.jpg
Dit krijg je allemaal tot je beschikking bij aanschaf van de online cursus vuurwerkangst bij jouw hond verminderen (ook toepasbaar bij honden met geluidsangst)


Meer informatie over de online honden cursus om vuurwerkangst bij je hond te verminderen: https://onlinemetjehond.nl/pages/verminder-vuurwerkangst-bij-jouw-hond-cursus

In deze blog kan je de voordelen lezen van zo’n online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond: https://onlinemetjehond.nl/blogs/vuurwerkangst/het-volgen-van-een-online-vuurwerktraining-heeft-voordelen-voor-jouw-hond

 Probeer de kans op paniek bij jouw hond te verkleinen of zelfs te voorkomen

 Jouw hond kan helaas in paniek raken door het horen van vuurwerk. Zeker tijdens het wandelen kan paniek bij jouw hond voor nare gevolgen zorgen. Probeer daarom de kans op vluchten te verkleinen als je weet dat jouw hond dit doet in paniek. Ook als jouw hond letterlijk van zich afbijt tijdens paniek kan dit gevolgen hebben voor jou en jouw hond, en zelfs andere honden.

 Probeer altijd aan de slag te gaan als jouw hond regelmatig paniek ervaart. Paniek is een extreme vorm van angst, iedere hond dient hierbij geholpen te worden.

Een interessante blog om te lezen over het onderwerp paniek bij honden: https://onlinemetjehond.nl/blogs/angst-en-stress-verminderen-bij-honden/paniek-bij-honden-is-een-onderschat-gevaar-tips-hoe-jij-jouw-hond-kan-helpen

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.