Tips wat je kan doen als jouw hond een trauma heeft voor vuurwerk!

Er zijn helaas veel honden die vuurwerk niet leuk vinden, er zijn zelfs honden die een trauma hebben opgelopen door vuurwerk! Voor deze groep honden is de periode dat er vuurwerk wordt afgestoken meestal een heftige periode, en niet alleen voor de honden.

Ook voor jou als eigenaar is dit vaak een periode die minder leuk is omdat je ziet dat jouw hond te lijden heeft met het afsteken van vuurwerk. Gelukkig hebben niet alle honden een trauma voor vuurwerk, maar helaas zijn deze er wel. In deze blog lees je tips als jouw hond een trauma heeft voor vuurwerk. Hoe kan jij jouw hond helpen, maar ook hoe herken je het bij jouw hond?

Wat betekent het als jouw hond een trauma heeft voor vuurwerk

 Als jouw hond een trauma heeft voor vuurwerk, heeft jouw hond last van vuurwerkangst maar dan veroorzaakt door een trauma. Een trauma is een heftige gebeurtenis die emotioneel een grote impact heeft op jouw hond. Dit gebeurt na een heel angstig en/of stressvol moment. Dit kan leiden tot een extreme angstreactie en soms zelfs gedragsverandering. 

 De scheiding tussen angst en een trauma kan lastig zijn. Het is niet zo dat iedere hond die last heeft van vuurwerkangst last heeft van een trauma veroorzaakt door een negatieve ervaring met vuurwerk. Een hond kan ook bang zijn voor vuurwerk omdat hij of zij bijvoorbeeld ouder aan het worden is en daardoor nu meer op geluiden reageert dan eerst. Of een hond die veelvuldig last heeft van stress, kan hierdoor ook heftiger reageren op geluiden zoals vuurwerk.

Hoe kan een hond een trauma door vuurwerk oplopen

 Het geluid van vuurwerk, met daarbij ook flitsen en de geur zorgt bij veel honden voor angst en stress. Het nadeel van vuurwerk is ook altijd dat dit onverwacht komt, en dus voor jouw hond plotseling. Je kan jouw hond hier niet tot nauwelijks op voorbereiden. Vaak steekt namelijk iemand anders ineens vuurwerk af waar jij als eigenaar van een hond met vuurwerkangst geen invloed op hebt. Dat maakt het extra lastig als jouw hond bang is voor vuurwerk.

 Honden horen beter dan wij mensen, het gehoor van honden is uiterst gevoelig. Honden kunnen ook geluiden horen die wij mensen niet kunnen horen. Een hond die bang is voor vuurwerk zal het geluid van vuurwerk, wat luid en onverwacht is, als extreem hard ervaren.


Een hond die bang is voor vuurwerk en/of een trauma heeft door vuurwerk voelt zich niet fijn. Fenne heeft hier gelukkig geen last meer van!

 Een hond reageert vanuit hun natuur door vaak met angst te reageren op vuurwerk. Helaas hebben hierdoor veel van onze huishonden hierdoor angst voor vuurwerk ontwikkeld. Ze hebben een negatieve ervaring gehad met vuurwerk. Sommige honden hebben zelfs een angstaanjagende ervaring gehad met vuurwerk wat voor een trauma heeft gezorgd bij deze honden. Hierdoor reageert een hond met een trauma voor vuurwerk met een overdreven angstreactie waardoor ze vaak moeilijk te bereiken zijn. Hierdoor is het lastig om jouw hond echt te helpen als jouw hond zo extreem bang is voor vuurwerk.

Een groot nadeel voor honden met vuurwerkangst is dat er een groot deel van het jaar vuurwerk wordt afgestoken. De kans op een negatieve associatie met vuurwerk is daarom groot. Vaak wordt er al vanaf september vuurwerk afgestoken, ook in januari is het niet ondenkbaar. Daarnaast wordt er ook regelmatig vuurwerk afgestoken tijdens voetbalwedstrijden, feesten en trouwerijen.

De ene hond zal een trauma oplopen door een negatieve ervaring, terwijl een andere hond er nauwelijks op reageert. Dit heeft ook te maken met een stukje persoonlijkheid van jouw hond, maar ook met de geschiedenis van jouw hond. Het stresslevel van jouw hond speelt ook een rol.

Herkennen van vuurwerkangst en/of een trauma voor vuurwerk bij honden

 Vuurwerkangst bij honden kan zich op verschillende manieren uiten. Probeer dit te gaan herkennen bij jouw hond. Jouw hond kan angstig zijn voor vuurwerk, maar dat hoeft niet. Jouw hond kan bijvoorbeeld ook angstig zijn voor andere geluiden (zoals het opstijgen van een luchtballon) of van een container die ooit in het verleden is omgevallen.

De ene hond zal angst op een subtiele manier laten zien, terwijl een andere hond het heel erg uitvergroot. Iedere hond uit zijn of haar emoties op hun eigen manier. Probeer deze emoties bij jouw hond te leren herkennen. Hoe beter jij jouw hond kan ‘lezen’, hoe beter jij jouw hond ook kan ondersteunen.


Laat jouw hond met een vuurwerktrauma er niet alleen voor staan! Ben er voor jouw angstige hond


Jouw hond kan bijvoorbeeld op de volgende manieren angst voor vuurwerk laten zien:

 • Overdreven blaffen of janken
 • Trillen
 • Jouw hond wil zich verstoppen of slaat op de vlucht
 • Jouw hond blijft rusteloos
 • Overmatig hijgen (zonder inspanning of warmte)
 • Likken aan de poten, of bijten in de poten of staart
 • Binnen plassen of poepen
 • In zichzelf keren
 • rood doorlopen ogen

 Et cetera!

  Jouw hond kan 1 of meerdere uitingen laten zien. Probeer eens te ontdekken hoe jouw hond zich uit als hij of zij bang is.

 Zoals eerder gezegd, een hond met vuurwerkangst heeft niet direct ook een trauma voor vuurwerk. Als jouw hond meerdere negatieve associaties opbouwt met vuurwerk kan er een trauma ontstaan. Ook als jouw hond heel erg hevig is geschrokken kan zorgen voor een trauma. Vaak is jouw hond bij een trauma nauwelijks bereikbaar tijdens het angstige moment, tijdens de trigger van het trauma.

Hoe kan jij jouw bange hond tijdens vuurwerk helpen?

 Probeer altijd zo goed mogelijk te reageren op de situatie. Als je weet dat er vuurwerk zal worden afgestoken, bijvoorbeeld met een feestdag of op 31 december, probeer jouw hond dan zo goed mogelijk te ondersteunen.

Dit kan je bijvoorbeeld doen door:

 • Er echt te zijn voor jouw hond, biedt jouw hond steun.
 • Maak een veilige plaats voor jouw hond waar jouw hond zich kan terugtrekken.
 • Sluit ramen en deuren en zet zachtjes rustgevende muziek aan.
 • Doe iets wat ontspannend is voor jouw hond, zoals hondenmassage, snuffelspel et cetera.
 • Ondersteun jouw hond met passende suppletie.
 • Ga aan de slag om de vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen.

 Et cetera

In deze blog lees je nog meer tips hoe jij jouw hond kan ondersteunen tijdens vuurwerk en/of de jaarwisseling: https://onlinemetjehond.nl/blogs/vuurwerkangst/12-tips-om-jouw-hond-te-ondersteunen-tijdens-de-jaarwisseling-als-jouw-bang-is-voor-vuurwerk

Onderneem altijd actie om de vuurwerkangst en/of het trauma door vuurwerk bij jouw hond te verminderen

Angst voor vuurwerk of een trauma gaat nooit uit zichzelf over. Angst is een basisemotie voor honden, daarom zal angst altijd bij het leven van jouw hond horen. Echter dient vuurwerkangst niet een grote periode van het jaar het leven van jou en jouw hond (vaak negatief) te beïnvloeden. Er zijn mogelijkheden om jouw hond met vuurwerkangst te helpen.

Om echt met vuurwerkangst aan de slag te gaan dien jij als eigenaar of begeleider van jouw hond actie te ondernemen. Dit kan door aan de slag te gaan met een vuurwerktraining, jouw hond laten wennen aan vuurwerkgeluiden of het bezoeken van een therapeut.

 
In deze blog kan je 9 tips lezen om je hond te kalmeren tijdens vuurwerk: https://onlinemetjehond.nl/blogs/vuurwerkangst/9-tips-om-jouw-hond-te-kalmeren-tijdens-vuurwerk

Het kalmeren en ondersteunen van jouw hond tijdens een angstig moment zoals bij vuurwerk is fantastisch. Jouw hond zal je dankbaar zijn. Echter dien je ook na te gaan denken over een lange termijn oplossing. Hoe kan jij vuurwerkangst bij jouw hond gaan verminderen? En als jouw hond last heeft van een trauma, hoe kan je dit trauma verhelpen.

Tip om vuurwerkangst bij jouw hond te gaan verminderen

 De belangrijkste tip om vuurwerkangst bij jouw hond te gaan verminderen is door hier actief mee aan de slag te gaan door het volgen van bijvoorbeeld een vuurwerktraining. Ga hier dan ook echt mee aan de slag!

Alleen een training kijken over vuurwerkangst verminderen is niet voldoende. Jij dient hier samen met jouw hond actief mee aan de slag te gaan. Begin ook op tijd! Zodat jouw hond voldoende tijd heeft om te leren en dit op zijn of haar eigen tempo dat kan doen.

Je kan een vuurwerktraining volgen bij diverse hondenscholen. Wellicht ook bij jou in de buurt. Je kan ook een online training volgen om vuurwerkangst bij honden te verminderen. Deze online cursus is bijzonder effectief omdat jij en jouw hond in jullie vertrouwde omgeving kunnen oefenen en trainen.

Juist ontspannen trainen is heel belangrijk als je angst bij jouw hond wilt verminderen.

Via Online met je hond kan je een uitgebreide online training volgen om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen.

 Je gaat aan de slag met diverse video’s en opdrachten. Je volgt deze video training op eigen tempo.

vuurwerkangst-bij-honden-verminderen-training.jpg 
Een getraumatiseerde hond door vuurwerk kan geholpen worden door het volgen van een online training vuurwerkangst verminderen

  In deze training draait het om jouw hond als individu! Want daar draait het natuurlijk om als je angst bij JOUW hond wilt gaan verminderen, geen algemene termen maar jouw hond is het middelpunt. Dat is het uitgangspunt van deze online cursus.

Je leert in deze cursus:

 • hoe honden angst ervaren met specifiek over vuurwerk
 • meer over stress bij honden
 • tips en tricks voor de periode voor, tijdens en na Oud & Nieuw
 • je krijgt vele methodes uitgelegd die jij kan gaan inzetten om de angst bij jouw hond te verminderen maar ook hoe jij jouw hond kan laten ontspannen. Je maakt jouw eigen stappenplan om met jouw hond als individu aan de slag te gaan.
 • hoe honden leren en hoe je dit toepast op angst
 • jij als begeleider krijgt tips hoe jij het beste kan reageren.

 Dit en nog veel meer!

Het is een unieke cursus, gericht op honden en eigenaren die vuurwerkangst willen verminderen bij hun hond. Er is aandacht voor jouw hond als individu! Maar ook voor jou als begeleider, want het dient wel haalbaar te zijn.

Stap voor stap ga jij de angst bij jouw hond verminderen door deze online training.

Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond, klik op deze link: https://onlinemetjehond.nl/pages/verminder-vuurwerkangst-bij-jouw-hond-cursus

 Je krijgt na aankoop onbeperkt toegang tot alle video’s, e-books en uitleg en opdrachten. Daarnaast krijg je ook online begeleiding door een besloten forum waar jij al jouw vragen mag stellen. Je staat er niet alleen voor!

Trauma voor vuurwerk verwerken bij jouw hond

 Is de angst bij jouw hond zo diep voor vuurwerk, dan kan het naast het volgen van de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond, ook interessant zijn om een therapeut in te schakelen om het trauma bij jouw hond te verminderen.

 
Een hond met vuurwerkangst ontstaan door trauma kan geholpen worden: help jouw hond op een passende manier

Vuurwerkangst en/of trauma is een complex probleem bij honden, maar er zijn mogelijkheden

 In deze blog heb je meer kunnen lezen hoe een hond een trauma voor vuurwerk kan oplopen. Maar ook hoe jij jouw hond met vuurwerkangst meer kan ondersteunen.

 Vuurwerkangst bij honden is een lastig probleem omdat het van vele factoren afhankelijk is. Honden kunnen heel goed horen, waardoor de knallen van vuurwerk bij hen veel harder binnenkomen dan bij ons mensen. Uit angst kunnen honden hier heftig op reageren.

Probeer er altijd te zijn als jouw hond angst heeft of een trauma heeft. Geef jouw hond liefde, begrip en aandacht. Ben er voor jouw hond zodat jouw hond zich veilig voelt bij jou. Iedere hond is anders, dus iedere hond heeft ook zijn of haar eigen aanpak nodig.

Kom je er alleen niet uit, zoek dan hulp. Zoals je in deze blog kon lezen zijn er tijdens vuurwerk mogelijkheden om er te zijn voor jouw hond en jouw hond te ondersteunen. Maar er zijn ook mogelijkheden om de vuurwerkangst of het trauma voor vuurwerk te verminderen of zelfs helemaal op te lossen. Ga ervoor! Onderneem actie, doe het voor jouw hond. 

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.