Wat houdt een cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond in?

Voor heel veel verschillende doelen kan je een cursus volgen voor en met jouw hond. Zo bestaan er ook cursussen om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen. Waar dien je op te letten voordat je met een cursus start? En wat ga je leren tijdens zo’n cursus zodat de vuurwerkangst bij jouw hond minder wordt. Daarover vertel ik je meer in deze blog.

De doelen van een cursus vuurwerkangst verminderen bij honden

 Het doel voor het volgen van een cursus samen met jouw hond heeft natuurlijk als belangrijkste doel om de angst voor vuurwerk helemaal kwijt te raken. Maar om tot dat doel te komen dienen jij en jouw hond meestal nog wel wat stappen te nemen. Het is namelijk best een groot doel, en helaas is het ook niet voor iedere hond haalbaar om 100% vrij van vuurwerkangst te worden.

Daarom is in mijn ogen het belangrijkste doel en heel mooi streven om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen. Het lijkt misschien een kleine nuance, maar is het niet.

Als jouw doel voor jouw hond te hoog is, dan is de kans op mislukken al groot voordat je überhaupt begonnen bent. Daarom is mijn advies om kleinere doelen te stellen en zo toch stap voor stap jullie grotere doel te behalen. Indien nodig stel ook de doelen bij (de doelen richting het einddoel).

Het verminderen van vuurwerkangst bij jouw hond kan al levens veranderend zijn voor jou en jouw hond! En dat op een positieve manier.

Denk hierbij aan successen zoals:

 • Jouw hond heeft ontspannende momenten tussen de knallen vuurwerk in.
 • Jij kan jouw hond bereiken omdat jouw hond geen paniek meer ervaart.
 • Doordat je die paniek kan voorkomen kan jij jouw hond goed ondersteunen wat voor jouw hond heel fijn is! En ook voor jezelf is dit fijn, omdat je echt iets kan doen voor jouw hond.
 • Weten hoe jouw hond zich voelt, niet alleen met vuurwerkangst, maar ook op andere momenten zodat je in kan spelen op de behoeftes van jouw hond. Leer dus de lichaamstaal van jouw hond kennen.
 • Als je weet waardoor de angst bij jouw hond wordt veroorzaakt kan je jouw hond ook gerichter (laten) helpen. Hierdoor zal angst ook gaan afnemen.
 • Het vertrouwen tussen jou en jouw hond groeit dan ook weer.
 • Als het stresslevel van jouw hond daalt, zal jouw hond zich ook prettiger voelen.

 Et cetera

 
Ook jij wilt toch een meer ontspannen hond tijdens vuurwerk?

 Als je dit bij elkaar optelt zal jouw hond dus minder angstig worden voor vuurwerk en wellicht ook voor andere geluiden of ‘dingen’. Je leert jouw hond beter kennen waardoor je jouw hond beter begrijpt en er meer wederzijds begrip is. Je kan jouw hond laten ontspannen omdat jouw hond weinig paniek meer ervaart. Hierdoor is de vuurwerkperiode niet meer een drama maar zijn er ook fijne momenten samen. Dat is een fantastisch streven!

Start op tijd met hondentraining om de vuurwerkangst bij je hond te verminderen

Welke methode je ook kiest om jouw hond te gaan helpen om vuurwerkangst te verminderen, begin op tijd! Dit kan eigenlijk het hele jaar door. Maar begin niet pas met trainen als het al december is. De kans bestaat dan dat je te laat bent. Bovendien zal er al vuurwerk worden afgestoken omdat vuurwerk niet alleen op 31 december wordt afgestoken. Hierdoor ervaart jouw hond dus al stress en angst in deze periode voor de jaarwisseling waardoor het lastiger wordt om jouw hond nog te trainen.


Start op tijd met trainen om de angst voor vuurwerk bij jouw hond te verminderen! Het kost tijd, gun jouw hond die tijd

Waar dien je op te letten bij een cursus vuurwerkangst bij honden verminderen

 Een vraag die regelmatig gesteld wordt is: 'Wat houdt een cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond in?' Het is essentieel om rekening te houden met de behoeftes van jouw hond en die van jezelf.

Begin altijd met het analyseren of je de hondenschool die je hebt uitgezocht, of de waarden en normen met betrekking tot honden overeenkomt met die van jou. Er zijn diverse stromingen in de hondenwereld die je terug ziet komen in hoe een hondenschool handelt. En dat is prima zolang het natuurlijk in het belang van de hond is. Controleer altijd of de visie van de hondenschool ook bij jou en jouw hond past.

Ikzelf ben geen voorstander van cursussen voor vuurwerk te trainen met honden in groepen waarbij getraind wordt op geluid van vuurwerk. Er zijn lessen waarbij groepen mensen en honden samenkomen om te trainen op het geluid van honden.

De redenen waarom ik hier geen voorstander van ben, zijn:

 1. Honden kunnen elkaar versterken met angst. Als 1 hond in paniek schiet bestaat er kans dat er meerdere honden mee gaan doen. Jouw hond kan hierdoor onbedoeld zaken aan elkaar gaan koppelen die je niet wilt en daardoor juist angst krijgen (over versterken).
 2. Geluiden van vuurwerk zijn bijna niet na te bootsen! Vuurwerkangst bij honden wordt vaak ook veroorzaakt door een combinatie van geur, geluid en zien. Wordt er wel met echt vuurwerk getraind dan veroorzaak je ook overlast voor andere honden in de omgeving van de trainingslocatie die niet aan het trainen zijn.
 3. Honden leren daarnaast ook het beste door een opbouw in de training, zoals het opbouwen van het geluid van vuurwerk. Ga na of er op deze manier getraind wordt.

 In deze blog: hoe help je een hond van vuurwerkangst af, wordt het trainen met geluid uitgelegd. Klik hier om de blog te lezen.

Veel honden leren plaatsgebonden. Dit houdt in als jij met jouw hond ergens gaat trainen, dus op de trainingslocatie van de hondenschool, jouw hond kan wennen aan het geluid van vuurwerk. Als je daarna thuis niet meer gaat trainen bestaat er alsnog kans dat jouw hond heftig reageert op het geluid van vuurwerk. Het is echt noodzakelijk dat je ook thuis met jouw hond gaat trainen om te wennen aan het geluid van vuurwerk!


Ga zowel binnenshuis als buiten oefenen en trainen met jouw hond, ook als jouw hond bang is voor vuurwerk

Wat kan wel werken bij een cursus op locatie voor honden om vuurwerkangst te verminderen

Wat ontzettend goed kan werken is als je leert op een locatie, training of cursus hoe jij jouw hond kan ondersteunen tijdens vuurwerk, wat je kan inzetten om jouw hond te kalmeren en wat je bijvoorbeeld kan doen tijdens de jaarwisseling.

Samen met andere hondeneigenaren die net als jij hetzelfde ervaren een cursus volgen is fijn. Jullie kunnen ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Leer daarnaast nog theorie over wat angst bij honden is, specifiek ook vuurwerkangst en meer over stress bij honden.

Ga 1 op 1 met iemand werken die gespecialiseerd is in angst verminderen bij honden met kennis over vuurwerkangst. Als je 1 op 1 met iemand gaat werken kan je heel specifiek naar de behoeftes van jouw hond kijken en daaraan gaan werken. Niet een algemeen verhaal maar juist inzoomen op de wensen en behoeftes van jouw hond. Jouw hond is natuurlijk uniek met een eigen verleden.

De voordelen van een cursus vuurwerkangst verminderen volgen met jouw angstige hond

Het is ook mogelijk om tegenwoordig een online cursus te volgen om de angst van jouw hond voor vuurwerk te verminderen. De voordelen hiervan zijn:

 • Trainen wanneer het jullie uitkomt.
 • Geen kans op dat andere honden uit de groep of jouw hond zelf andere honden ‘aansteekt’ met angst of paniek.
 • Kies de methodes uit om vuurwerkangst te verminderen bij jouw hond die passend zijn voor jullie beiden. Er zijn vele mogelijkheden om angst te verminderen bij jouw hond, maar leer ook hoe jij jouw hond kan laten ontspannen, wat je kan doen tijdens de jaarwisseling zelf et cetera.
 • Je kan zelf de plaatsen kiezen waar jullie gaan trainen. Dat kan thuis zijn maar ook buiten.
 • Je kan het meer afstemmen op jullie behoeftes, zeker als je online begeleiding krijgt (zoals je krijgt bij de online cursus van Online met je hond!).
 • Je kan theorie met praktijk combineren op momenten dat jullie klaar zijn voor de training.
 • Et cetera

 

Al het bovenstaande én meer is verwerkt in de online cursus vuurwerkangst bij honden verminderen van Online met je hond

 Wil je meer weten over de voordelen van een online vuurwerktraining voor jouw hond, lees dan de blog over dit onderwerp: https://onlinemetjehond.nl/blogs/vuurwerkangst/het-volgen-van-een-online-vuurwerktraining-heeft-voordelen-voor-jouw-hond

Mijn persoonlijke ervaring met mijn hond

 Mijn eigen hond Fenne was een aantal jaren geleden nog mega angstig voor vuurwerk, nu beheerst het zijn leven niet meer. En dat gun ik jou en jouw hond ook!

Vandaar dat ik een online cursus vuurwerkangst verminderen voor honden heb gemaakt, waarin ik je meeneem in theorie die ik heb geleerd tijdens mijn studies en praktijk door het jarenlang werken met honden. Ook de stappen die ik succesvol bij mijn eigen hond Fenne heb gedaan deel ik.

Over het verhaal van mijn eigen hond Fenne nam ik eerder een podcast op, je kan deze gratis luisteren op Spotify via deze link, klik hier om naar Spotify te gaan.

In de online cursus van Online met je hond om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen, draait het om jouw hond als individu. Daar is voor mij de basis om aan jouw hond te werken: niet algemeen maar jouw hond echt zien en daar de mogelijkheden op afstemmen. Dat is de basis van deze cursus om de angst van jouw hond voor vuurwerk te gaan verminderen.

Het belangrijkste doel uit de online cursus vuurwerkangst verminderen bij honden is:

 Jou en jouw hond dichterbij elkaar brengen zodat jij en jouw hond elkaar beter leren begrijpen. Hoe zit jouw hond fysiek en mentaal in elkaar, wat kunnen mogelijke oorzaken zijn voor het ontstaan van (vuurwerk)angst en wat kan jij daar binnen jouw mogelijkheden aan doen om jouw hond zo goed mogelijk te ondersteunen, te laten ontspannen en angst te verminderen.

Dit zijn een paar onderwerpen uit de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond:

 • Angst & stress: oorzaken en gevolgen en nog meer
 • Connectie angst & stress
 • Jouw hond als individu leren zien en daar naar handelen
 • Je krijgt tips voor/tijdens/na de vuurwerkperiode
 • Je gaat een eigen stappenplan maken hoe je met geluidsangst aan de slag kan gaan met en voor jouw hond
 • Voor jou als begeleider is ook aandacht
 • Lichaamstaal
 • Meerdere mogelijkheden worden jou en jouw hond geboden wat angst kan verminderen, hoe jouw hond leert, hoe jouw hond kan ontspannen et cetera.

 En natuurlijk nog veel meer!

Het is afgestemd op jou & jouw hond, daar word je stap voor stap in begeleid door middel van video’s en diverse e-books.

vuurwerkangst-bij-honden-verminderen-training-1080x1080.webp
Dit krijg jij allemaal bij de online cursus om de angst voor vuurwerk bij jouw hond te verminderen: online via telefoon of laptop

 Daarnaast heb je toegang tot een besloten forum speciaal voor deze cursus. Waardoor je in contact kan komen met andere hondeneigenaren waarbij de hond ook last heeft van vuurwerkangst. Deel jullie ervaringen. Daarnaast krijg je ook hierbij online begeleiding door een deskundige voor honden.

Het draait om vuurwerkangst maar dit is natuurlijk breder inzetbaar ook bij andere geluidsangst zoals onweer.

 Kortom: een hele praktische online cursus vol met tips, ervaringen en praktische oefeningen om samen met jouw hond aan de slag te gaan.

 Uiteraard krijg je ook begeleiding erbij zoals je gewend bent bij andere cursussen van Online met je hond. Je kan altijd vragen stellen, je doet het niet alleen.


Start vandaag nog met de online hondentraining om vuurwerkangst bij jouw bange hond te verminderen, via deze link: https://onlinemetjehond.nl/products/cursus-vuurwerkangst-verminderen-bij-honden

Het volgen van een cursus samen met jouw bang hond voor vuurwerk kan helpen om de vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen

 Het overwinnen van vuurwerkangst bij je hond kan een uitdaging zijn, maar met de juiste begeleiding, geduld en technieken is het zeker haalbaar om angst te verminderen. Of je nu kiest voor een persoonlijke aanpak, een groepscursus of een flexibele online cursus, het belangrijkste is om je hond te ondersteunen en het vertrouwen te geven dat jouw hond nodig heeft om de angst voor vuurwerk te verminderen.

Kies iets wat bij jou en jouw hond past zodat je er ook echt mee aan de slag gaat. Zet vandaag nog de eerste stap voor meer ontspanning tijdens de jaarwisseling voor jou en jouw hond!

  Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.