Hoe kan ik mijn hond moe krijgen tijdens wandelen?

Wandelen met je hond is fijn, maar wat als je hond niet moe te krijgen is met wandelen? Het lijkt alsof jouw hond nog steeds vol energie is na een lange wandeling. Dit is een veelvoorkomend probleem dat veel hondenbezitters ervaren.

 Het kan zijn dat je hond al een goede conditie heeft opgebouwd door regelmatig samen te wandelen, maar er is meer nodig dan alleen een fysieke activiteit om je hond echt moe te maken.

 In dit artikel zullen we bespreken hoe je je hond zowel fysiek als mentaal kunt stimuleren tijdens wandelingen om ervoor te zorgen dat zowel jij als jouw hond moe en voldaan terugkomen. Want dat is waar het om draait: jouw hond voldaan krijgen na een wandelen, daardoor ervaart jouw hond meer rust!

 

Maximale uitdaging: Hoe kan ik mijn hond moe (en voldaan) krijgen met wandelen?

Wanneer je echt wilt weten hoe je je hond moe kunt krijgen tijdens het wandelen, is het essentieel om de nadruk te leggen op een balans tussen lichaamsbeweging en geestelijke stimulatie. Deze combinatie zal ervoor zorgen dat jouw hond zowel fysiek als mentaal wordt uitgedaagd, wat resulteert in een voldane en gelukkige hond aan het einde van een wandeling.

Fysieke belasting tijdens een wandeling is slechts het begin voor jouw hond

Terwijl kilometers wandelen je hond in goede vorm en conditie houdt, is het niet voldoende om een hond echt moe te maken.

 

 Het is vergelijkbaar met een lange wandeling voor mensen; je wordt niet moe, zelfs niet na kilometers lopen. Zeker niet als je dit regelmatig doet. Je hebt dan hiervoor conditie opgebouwd. Hetzelfde geldt voor je hond. Dus wat kun je doen om je hond zowel fysiek als mentaal uit te dagen en de wandeling interessanter te maken voor jullie beiden? Je leest de tips in dit artikel:

1 Laat je telefoon thuis en focus op je hond

Tijdens je wandeling laat je je telefoon in je zak of tas. Gebruik je telefoon alleen maar om een aantal foto’s te maken of een stukje te filmen. Niet om te scrollen op social media.

 Zorg ervoor dat je volledig gefocust bent op je hond. Dit creëert een sterke band tussen jou en jouw hond. Op deze manier zie je namelijk jouw hond echt! Als jij steeds op je telefoon kijkt, kan je geen connectie maken met jouw hond. Juist voor die connectie heb je toch een hond?

2 Speel spelletjes met je hond onderweg tijdens het wandelen met hond

Denk aan leuke spelletjes om de wandeling interessanter en afwisselender te maken voor jouw hond. Snuffelen is altijd een goed idee, maar je kunt ook creatiever zijn. Laat je hond bijvoorbeeld ergens tegenaan tikken met zijn neus of een poot op een verhoogd oppervlak plaatsen, zoals een stoeprand. Moedig je hond aan en ondersteun jouw hond bij deze mentale uitdaging.

Snuffelen zelf kan je ook uitbreiden. Vaak denken we bij een snuffelspel aan brokjes op de grond te strooien. Maar leg eens een beloning op een boomstronk. Een leuke variatie voor jouw hond. Op deze manier is er natuurlijk heel veel mogelijk. Kijk wat bij jou en jouw hond past.

 Let ook altijd op de veiligheid van jezelf en jouw hond!

 Een tip voor het volgen van een leuke online cursus is de cursus Spel en Fun voor jouw hond is de online cursus Spel en Fun, te volgen via deze link.

In deze online cursus leer je 8 verschillende spelletjes en/of trucjes te doen met jouw hond die ook toepasbaar zijn tijdens een wandeling! Plezier gegarandeerd voor jou en jouw hond.

 Deze tip zorgt voor een mentale uitdaging bij jouw hond wat ook zorgt voor een voldaan gevoel.

 

3 Pas je loopritme aan

Verander af en toe je loopritme. Loop sneller of langzamer. Dit houdt jullie beiden alert en betrokken bij de wandeling. Daarnaast zorgt het aanpassen van het looptempo er ook voor dat jouw hond dient na te denken. Jij en jouw hond zullen een tempo lopen die het beste bij jullie past tijdens de normale wandelingen. Juist door hier een keer mee te spelen door het tempo af te wisselen is dit een extra stimulans voor jouw hond (en voor jezelf).

 Jouw hond dient na te denken hoe hij of zij de poten neerzet, let op jou om te volgen et cetera.

 Let wel goed op je hond. Dit kan namelijk een vermoeiende oefening zijn. Houdt deze oefening daarom kort. Heeft jouw hond een blessure aan de rug of 1 van de poten, sla dan deze tip over.

4 Laat je hond de route bepalen van de wandeling

Geef je hond de kans om de route te kiezen. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en maakt je hond trots. Honden kunnen dit geweldig vinden! Bij mijn eigen hond Fenne is het altijd een succes.

Let er wel op dat je dit veilig doet. Zorg voor een lange lijn voor jouw hond zodat jouw hond ook meer vrijheid ervaart. Laat je hond lekker snuffelen daar waar hij wil. En laat je hond dus de route bepalen. Je bent er natuurlijk wel altijd zelf bij om jouw hond te begeleiden. Laat je hond niet zomaar oversteken, dan pak je zelf weer de leiding. Let daarom ook op waar je hond loopt en op wat voor manier. Het dient wel veilig te gebeuren natuurlijk!

 

5 Oefen met voor jouw hond bekende trucjes

Is jouw hond bekend met een trucje te doen? Bijvoorbeeld door te slalommen tussen jouw benen of de pootjes te kruisen als jouw hond staat of ligt? Ook dat kan je jouw hond laten doen tijdens een wandeling.

Oefen wel trucjes onderweg die jouw hond al kent. Het kan voor een hond namelijk even wennen zijn omdat je nu met jouw hond een trucje doet op een plaats waar je dit normaal niet doet met jouw hond. Het kan zijn dat je daarom een klein stapje terug moet doen in het trucje, maar dat is geen probleem. Gun jouw hond dit!

 Ook dit is een mooie manier om jouw hond mentaal te stimuleren. In de online cursus Spel en Fun leer je in totaal 8 spelletjes en/of trucjes. Onder andere de pootjes kruisen en slalommen. Klik op deze link voor meer informatie.

 

6 Vermijd stokken en ballen gooien

Ondanks dat veel honden het geweldig vinden om met stokken te spelen of dat er een bal wordt gegooid, zorgt dit niet voor een meer ontspannen wandeling. Ondanks dat dit vaak gedacht wordt!

 Als jij stokken of ballen gooit voor jouw hond dan wordt er extra adrenaline aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat jouw hond eigenlijk alleen maar meer en meer wil! Dit is de reden waarom een hond na een tijdje balletjes gooien nog steeds door wil gaan. Je komt thuis en je hond staat weer met een bal in zijn bek klaar voor het volgende spel. Dit komt door die extra adrenaline!

 Daarnaast zorgt het gooien van stokken en/of ballen ook voor een lichamelijke belasting en daarmee ook gevaren. Pas hier dus mee op. Maar voor een voldane wandeling draagt het gooien van balletjes of stokken niets aan bij.

Eerder heb ik een post op Instagram geplaatst over het onderwerp: kan je ook te veel doen met jouw hond? Zie de post op Instagram: klik hier.

Ontdek nieuwe omgevingen en/of laat je hond uitgebreid snuffelen in bekende gebieden

 Het verkennen van nieuwe omgevingen of gewoon snuffelen in bekende gebieden is als het lezen van de krant voor je hond. Dit is van onschatbare waarde voor het mentale welzijn van jouw hond. Het zorgt ook voor mentale voldoening bij jouw hond.

 Kijk ook altijd goed of jouw hond het wel prettig vindt om steeds nieuwe wandelroutes te ontdekken. Niet iedere hond vindt dit namelijk prettig. Er zijn ook honden die het fijn vinden om te weten waar ze naar toe lopen. Ook als dat betekent dat je dus vaak dezelfde route neemt. Deze honden houden van deze routine.

 Of een hond voor de eerste keer of vaker dezelfde route heeft gelopen: het laten snuffelen va jouw hond is altijd een goed idee! Snuffelen is voor jouw hond ontspannend en stimuleert mentaal op een positieve manier. Laat je hond daarom ook snuffelen als jouw hond dit doet, trek je hond niet mee om verder te wandelen. Deze momenten van snuffelen, de omgeving verkennen met hun neus, is zo ontzettend waardevol voor honden.

Is het uitgangspunt van een wandeling om jouw hond uit te putten? Voldaan voelen, daar draait het om

 Je hond moe maken waardoor je hond daarna rustig is kan niet het uitgangspunt zijn van een wandeling in mijn ogen. Dat klinkt als je hond uitputten! Wandelen is voor jouw hond een levensbehoefte omdat hij of zij hierbij hun behoeftes kunnen doen en het een sociaal aspect heeft. Ook voor honden die verder geen contact hebben met andere honden is snuffelen toch een manier om te weten wat er speelt in de omgeving.

 Daarnaast draagt wandelen ook bij aan de band versterken met jouw hond. Ben er daarom ook echt voor jouw hond. Maak samen contact, zorg voor die verbinding en connectie. Leer je hond te lezen tijdens de wandeling en wissel fysieke en mentale activiteiten af voor jouw hond tijdens de wandeling. Als je daar een goede balans in kan vinden, dan zal jouw hond moe terugkomen van de wandeling. Maar nog belangrijker: jouw hond zal zich ook voldaan en daarmee gelukkiger voelen!

Door aandacht te schenken aan zowel fysieke als mentale activiteiten, kun je de ultieme formule vinden om je hond echt moe te maken tijdens je wandelingen. Het resultaat zal niet alleen een tevreden hond zijn, maar ook een sterkere band tussen jullie beiden.

 Heel veel wandelplezier gewenst met jouw hond!  

Wat is voor jou en jouw hond de ultieme wandeling waarbij jullie de fysieke wandeling combineren met een mentale activiteit? Laat het weten via de reacties.

  

Volg de online cursus om te leren spelletjes te spelen met je hond 
Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.