Het klinkt zo onschuldig, zet een natuurlijk middel in bij je hond en er zijn geen gevaren. Dit geldt ook voor suppletie die je overal kan kopen voor jouw hond. Ik ben een groot voorstander van je hond op een natuurlijke manier te ondersteunen. Maar let wel op met de inzet van natuurlijke middelen en/of suppletie bij honden. Baat het niet dan schaadt het niet gaat absoluut niet op! In dit artikel lees je tips over de inzet van suppletie of natuurlijke middelen bij jouw hond.
De populariteit van de inzet van natuurlijke middelen en suppletie bij honden is enorm, maar let op
Steeds meer hondeneigenaren zijn bekend met de inzet van suppletie bij honden of andere natuurlijke middelen. Deze middelen kunnen jouw hond op een hele mooie manier ondersteunen. Het kan de gezondheid bevorderen, bepaalde klachten verminderen of zelfs opheffen. De gezondheidsvoordelen voor honden lopen uiteen van fysieke voordelen als ook mentale voordelen.
Zo zijn er natuurlijke middelen op de markt voor de ondersteuning bij artrose, om jouw hond een detox te geven of de spijsvertering te ondersteunen. Maar ook mentaal en emotioneel is er veel op de markt, zowel van suppletie als natuurlijke middelen. Er zijn middelen verkrijgbaar die jouw hond minder angstig maken, jouw hond laten ontspannen waardoor jouw hond minder stress ervaart.
En dit is een fantastische ontwikkeling! Er komt steeds meer oog voor de inzet van natuurlijke middelen naast de reguliere middelen. Echter zit er wel een gevaar in: zonder de juiste kennis kan ook suppletie en/of natuurlijke middelen zorgen voor schade bij honden. Bij reguliere middelen wordt vaak braaf de voorschriften van de dierenarts opgevolgd (terecht ook!), maar bij natuurlijke middelen wordt nog steeds regelmatig gedacht dat dit geen kwaad kan. Dat is echter niet waar!
Let op met de inzet van suppletie en/of natuurlijke middelen: doe dit altijd op een veilige en verantwoorde manier voor jouw hond
Het verschil tussen natuurlijke middelen en suppletie in dit artikel is:
- suppletie: dit zijn de kant en klare mixen van vaak kruiden(extracten) die verkrijgbaar zijn via dierenwinkels en grote online shops.
- natuurlijke middelen: hier valt ook suppletie onder, maar ook aroma therapie of essentiële olie, Bach Bloesems, kruiden et cetera.
In dit artikel zal daarom verder gesproken worden over natuurlijke middelen, tenzij er expliciet suppletie wordt bedoeld.
Een fabel die heerst: natuurlijke middelen kunnen altijd en zonder gevaar ingezet worden bij honden
Op social media wordt er nog met regelmaat advies aan elkaar gegeven om bepaalde natuurlijke middelen in te zetten bij honden. Het gebeurt uit liefde, dat snap ik, maar weet dat het zo niet werk en dat dit advies zelfs gevaarlijk kan zijn.
Daarom durf ik wel te zeggen: De inzet van natuurlijke middelen bij honden, baat het niet dan schaadt het misschien WEL (bij verkeerd gebruik).
Het is een absolute fabel dat door de inzet van natuurlijke middelen er geen schade kan ontstaan! Bij onjuist gebruik, onjuiste dosering kan er juist wel schade ontstaan bij honden (of andere huisdieren, maar ook bij mensen).
Met regelmaat wordt er gesproken over dat de inzet van natuurlijke middelen niet schadelijk is, en dat je het daarom gewoon kan inzetten. Je kan op internet veel recepten vinden, op fora worden ook tips uitgewisseld, en met regelmaat zie je het ook voorbij komen op social media.
Misschien heb je het weleens gelezen of gehoord: “Ach, gebruik dat middel maar, daar heb ik goede ervaringen mee. Je kan het gewoon proberen, want het is natuurlijk dus niet gevaarlijk”. FOUT!!!! En echt met uitroeptekens. Doe dit niet!
Dat iets een natuurlijk middel is, wil niet zeggen dat het niet schadelijk kan zijn. Bij onjuist gebruik kan er schade optreden in het lichaam, de organen of mentaal. Ook overdoseren is mogelijk!
De gevaren van onjuist gebruik van natuurlijke middelen en suppletie bij honden
De inzet van natuurlijke middelen is prachtig. De kracht van de natuur komt erin terug. En bij juist gebruik kan het juist een hele mooie aanvulling zijn op de reguliere gezondheidszorg. Besef echter wel dat ook middelen uit de natuur heel erg krachtig kunnen zijn, en bij onjuist gebruik dus ook schade kunnen veroorzaken. En deze schade kan echt ernstig zijn!
Suppletie of natuurlijke middelen zijn fantastisch om jouw hond te ondersteunen, maar doe dit wel op een veilige en verantwoorde manier. Lees de tips
Een aantal gevaren die kunnen optreden bij onjuist gebruik bij honden:
- Overdoseren
Als je suppletie wilt gebruiken voor honden, gebruik dan de merken die suppletie hebben uitgebracht voor honden. Houd je ook altijd aan de dosering die op de verpakking staat! Meer geven gaat je hond niet helpen, het kan zelfs averechts gaan werken.
Daarnaast zijn er ook middelen voor mensen verkrijgbaar die bij honden ingezet worden. Doe dit nooit zonder deskundige begeleiding! Honden en mensen zijn niet hetzelfde. Behandel een hond daarom ook niet zoals een mens. Ja, er is suppletie voor mensen fantastisch inzetbaar voor honden. Maar dit is niet 1 op 1 te vertalen van mensen naar hond en andersom. Doe dit dan ook niet, zonder tussenkomst van een natuurgeneeskundige, orthomoleculaire therapeut, herborist, osteopaat, acupuncturist of dierenarts.
- Interactie met reguliere middelen voor honden
Met regelmaat wordt er ook gedacht dat de inzet van natuurlijke middelen alle reguliere middelen kan vervangen. Mijn visie: dit kan niet! Wil je een regulier middel voorgeschreven door een dierenarts mogelijk vervangen door een natuurlijk middel, overleg dit dan met de dierenarts die het voorgeschreven heeft. De dierenarts schrijft dit niet voor niets voor: overleg wat mogelijk is. Maar ga niet zelf op internet zoeken wat een alternatief is.
De gevaren zijn enorm! Iets wat kan gebeuren is dat er een interactie ontstaat tussen de medicatie: de natuurlijke middelen en de reguliere middelen. Hierdoor kan het ene middel het andere middel versterken of juist verzwakken: beide is niet goed voor de gezondheid van jouw hond. Doe dit dus nooit zonder overleg met een dierenarts.
Daarnaast dienen bepaalde medicijnen afgebouwd te worden of dient er een kuur gevolgd te worden. Ga hier niet zelf mee ‘dokteren’, laat dit aan de professional over: de dierenarts die het voorgeschreven heeft.
Er zijn ook dierenartsen die complementair werken: waardoor natuurgeneeskunde en de reguliere geneeskunde bij elkaar komen.
- Bijwerkingen van natuurlijke middelen
Net als reguliere medicijnen, kunnen ook natuurlijke middelen bijwerkingen hebben. Onderschat dit niet! Zo kan er een begin verergering optreden, dient het lichaam het medicijn te kunnen verwerken et cetera. Doe dit onder begeleiding van een dierenarts of therapeut.
- Dosering
Wat is een juiste dosering? Dat is per hond afhankelijk, iedere hond is uniek met zijn of haar eigen immuunsysteem, stofwisseling en ziektegeschiedenis! Daarom is een dosering niet op te zoeken op internet. Wel staan er op bepaalde suppletie speciaal voor honden de aanbevolen dosering: overschrijdt deze nooit! De dosering genoemd op de verpakking is veilig te gebruiken. Lees de bijsluiter daarom ook goed.
Slikt jouw hond andere medicatie? Laat je dan informeren of het gelijktijdig gebruik mogelijk is, dit in verband met de eerder genoemde mogelijke interactie op de middelen.
Dit geldt ook voor de inzet van aromatherapie! Essentiële olie is ontzettend krachtig.
- Heel veel soorten suppletie, wat gebruik je waar voor?
Op internet kan je vaak vinden waar een kruid of een middel voor dient. Maar al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel mogelijk, zoveel verkrijgbaar. Waar begin je?
Wil je suppletie kopen, kies dan voor suppletie die speciaal voor honden is. Via diverse websites zijn deze merken te koop. Deze natuurlijke middelen zijn speciaal samengesteld voor honden.
Maar gun je hond wel tijd! Ga niet iedere week een ander middel proberen. Dit is belastend voor jouw hond, het helpt jouw hond niet. Kom je er zelf niet aan uit, roep dan de hulp in van een professional.
Er zijn veel supplementen en/of natuurlijke middelen verkrijgbaar voor jouw hond! Kies bewust, eventueel met hulp.
- Suppletie en/of kruiden voor mensen kan niet altijd ingezet worden bij honden
Bepaalde suppletie die ingezet wordt bij mensen is ook inzetbaar bij honden. Echter kunnen honden niet tegen alle middelen die ingezet wordt bij mensen. Neem dit dus nooit klakkeloos over! Laat dit door een professional onderzoeken wat veilig inzetbaar is bij jouw hond. Want er zijn supplementen en/of kruiden die juist giftig zijn bij honden die mensen wel veilig kunnen gebruiken! Gebruik dus nooit zonder tussenkomst van een dierprofessional natuurlijke middelen die niet voor honden zijn. Nooit!
- Koop niet wereldwijd, maar het liefste in Nederland (of binnen de EU)
De wetgeving in Nederland is streng, niet alles mag hier zomaar toegediend worden. En dat is niet voor niets. Koop daarom zeker niet buiten de EU op internet! Koop bij Nederlandse (of Belgische) winkels en webshops, zij hebben zich aan strenge regels te houden.
- Mixen van meerdere natuurlijke middelen
Op social media zie ik nog regelmatig hele waslijsten langskomen wat honden allemaal toegediend krijgen! Let hier heel goed mee op. Je gaat dan meerdere natuurlijke middelen mixen, de vraag is dan dat dit zomaar kan. Ook hierbij geldt: baat het niet dan schaadt het wellicht wel. Je kan ook te veel geven, hoe goed je het ook bedoeld. Als de natuurlijke middelen niet passend zijn voor jouw hond is het eerder een belasting voor jouw hond dan ondersteunend.
Zelf dokteren via internet kan de gezondheid van je hond schaden
Heeft jouw hond ergens last van, dit kan mentaal en/of lichamelijk zijn: zoek dan hulp bij een professional voor honden. Die persoon kan jou en je hond helpen, en indien nodig ook doorverwijzen naar de juiste collega. Ga bij twijfel naar een dierenarts, een fysiotherapeut, natuurgeneeskundige, massagetherapeut, herborist, orthomoleculair therapeut, homeopaat et cetera.
Maar zelf dokteren via internet, via middelen proberen of van horen zeggen is wat mij betreft niet de juiste oplossing. Laat dit aan de juiste professional over die jouw hond gericht kan helpen. Ga op zoek naar de persoon die jouw hond kan helpen op een manier die past bij jouw hond maar ook bij jezelf!
Wist je dat je ook bloemen op tafel kan hebben staan die giftig zijn voor honden? Of in de tuin? Luister naar deze podcast voor tips voor jouw hond, klik hier om direct te luisteren op Spotify.
Dit is een artikel uit het gratis digitale tijdschrift van Online met je hond.
Vind je dit soort artikelen interessant, dan kan je dit e-magazine iedere 3 maanden gratis downloaden. Klik voor de laatste uitgave op deze link en lees meer artikelen over honden.
Een aantal interessante blogs voor jou voor jouw hond
Heb je een angstige hond? Lees in deze blog tips hoe jij jouw bange hond kan ondersteunen, klik hier.
Wist je dat honden massage voor iedere hond ontspannend is, leer de voordelen kennen voor jouw hond door het geven van een honden massage, klik hier om de blog te lezen.
Meer informatie over de cursus Reiki 1 voor jou en jouw hond
Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).