Kan mijn hond alleen thuisblijven tijdens Oud en Nieuw?

Met Oud en Nieuw is het een jaarlijkse traditie dat er vuurwerk wordt afgestoken. Voor heel veel mensen is dit een jaarlijks feest met veel plezier! Voor honden kan het echter een drama zijn deze avond. Veel honden reageren met angst en stress op het geluid van vuurwerk, al kunnen ze ook reageren op de geur van het vuurwerk. Is het daarom verstandig om jouw hond alleen thuis te laten tijdens Oud en Nieuw, ook als jouw hond geen last heeft van vuurwerkangst?

Het antwoord of het verstandig is om jouw hond alleen thuis te laten tijdens Oud en Nieuw is kort en krachtig

 Het antwoord op deze vraag is simpelweg: nee! Er zijn diverse redenen waarom het niet aan te raden is om jouw hond alleen thuis te laten tijdens de jaarwisseling. Dit is ongeacht of jouw hond last heeft van vuurwerkangst of niet.
 
 In dit artikel lees je diverse redenen waarom het niet aan te raden is om jouw hond tijdens Oud en Nieuw alleen thuis te laten.

Reden 1 honden zijn gevoelig voor geluiden, tijdens de jaarwisseling is er meer kabaal dan anders!

 Ook als jouw hond niet bang is voor geluiden kan het zijn dat jouw hond heftig reageert op de geluiden van vuurwerk. Vaak is er voor de jaarwisseling al vuurwerk te horen. Een hond met vuurwerkangst zal hier al op reageren. Een hond die geen last heeft van vuurwerkangst lijkt er niet op te reageren, en dat is fijn.
 

Een hond hoort zoveel beter dan wij mensen, laat daarom jouw hond niet alleen thuis tijdens Oud en Nieuw
 
 Het grote verschil met vuurwerk wat her en der wordt afgestoken op momenten dat het niet mag met het moment dat het wel mag is dat het dan veel massaler gebeurt. Op 31 december mag er vanaf 18:00 uur tot en met 1 januari 02:00 uur vuurwerk worden afgestoken. Je merkt dan al dat er veel meer vuurwerk wordt afgestoken. Je kan het zelfs non-stop horen. Mensen die houden van vuurwerk kijken uit naar dit moment en gaan massaal naar buiten om feest te vieren.
 
 Dit is anders dan op de momenten dat er nog geen vuurwerk afgestoken mag worden. Ook dan kan je vuurwerk horen op diverse momenten van de dag. Vaak begint dit al in september. Als jij een hond met vuurwerkangst hebt, weet je precies wat ik bedoel. Heb je een hond zonder vuurwerkangst dan gaat het waarschijnlijk grotendeels langs jou heen omdat jouw hond er niet op reageert. Jouw hond kan dan omgaan met de geluiden die hij of zij hoort.
 
 Tijdens Oud en Nieuw wordt er om middernacht massaal vuurwerk afgestoken! Het moment dat het echt losbarst, er is een hoop kabaal, veel lichtflitsen en de geur van vuurwerk neemt toe. En dit moment kan ook voor een hond zonder vuurwerkangst te heftig zijn waardoor jouw hond toch paniek ervaart!
 
 Als jij niet thuis bent merk je dat niet! Daarom mijn advies: wees aanwezig bij jouw hond tijdens de jaarwisseling.

Houdt ook altijd in gedachte dat een hond veel beter hoort dan wij mensen.

Reden 2, vuurwerk is onvoorspelbaar

 Vuurwerk is onvoorspelbaar omdat het afgestoken wordt door andere mensen. Jij hebt hier zelf geen invloed op. Je weet niet wat de mensen in jouw straat afsteken als jij zelf niet bij jouw hond bent. Wie weet reageert jouw hond dit jaar op de vuurpijl die wordt afgestoken en reageert jouw hond met angst, paniek en stress. Hoe fijn is het dan dat jij er bent om jouw hond te steunen.
 
 Een belangrijke tip om een angstige hond te ondersteunen is namelijk door er te zijn. In onderstaande blog lees je hier meer over hoe je dit kan doen: De belangrijkste tips wat jij kan doen als jouw hond angstig is! De link om de blog te lezen: klik hier.

 Neem dit daarom altijd serieus, het kan anders zelfs de band met jouw hond schaden.
 
 Ook is vuurwerk onvoorspelbaar omdat je nooit weet of er iets gebeurt. Helaas zijn er ieder jaar meldingen dat er huizen beschadigd raken of afbranden door vuurwerk. Dit soort ongevallen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor jouw hond. Je wilt er niet aan denken dat dit gebeurt als jouw hond alleen thuis is tijdens Oud en Nieuw.

Omstandigheden van jouw hond kunnen in de loop van een jaar veranderen

 Als jouw hond vorig jaar niet bang was voor vuurwerk, kan jouw hond dat dit jaar wel zijn! Het leven van een hond is niet te voorspellen. Er kunnen zich situaties hebben voorgedaan die ervoor gezorgd hebben dat jouw hond dit jaar wel last heeft van vuurwerkangst. En dat kan ook pas zichtbaar worden tijdens Oud en Nieuw.
 
 Jouw hond wordt ouder, hoe is het gehoor en het zicht van jouw hond? Een hond kan met het ouder worden minder goed horen en/of zien, dat hoort erbij. Dit kan wel de oorzaak zijn dat jouw hond die nooit bang was voor vuurwerk ineens wel bang lijkt voor vuurwerk. Als 1 van de zintuigen van jouw hond minder wordt (dus het gehoor of zicht), bestaat er kans dat andere zintuigen sterker worden. Hierdoor kan jouw hond met angst reageren op het geluid van vuurwerk.
 
 Een andere mogelijkheid is het ervaren van een traumatische ervaring of het hebben van pijn. Ook een periode van te veel stress kan ervoor zorgen dat jouw hond angstig reageert op vuurwerk dat jaar.
 

Ben er voor jouw hond tijdens Oud en Nieuw, wees in de buurt. Jouw hond kan 'ineens' bang zijn voor vuurwerk


Hoe zeker ben jij dat jouw hond niet angstig is als jij niet bij jouw hond bent tijdens de jaarwisseling?

 Weet jij 100% zeker dat jouw hond rustig en relaxt ligt te slapen tijdens de jaarwisseling als jij niet bij jouw hond bent? Het lijkt misschien flauw deze vraag, maar eigenlijk weten we dit niet zeker. De enige manier om dit zeker te weten is door jouw hond te filmen. Maar ook dan kan je het missen. Je gaat niet als jij ergens anders Oud en Nieuw viert de hele tijd jouw hond in de gaten houden met een camera, want dan had je beter thuis kunnen blijven bij jouw hond.
 
 Neem daarom geen risico! Blijf bij jouw hond tijdens de jaarwisseling. Ook als jouw hond niet angstig reageert op vuurwerk. Er zijn dus meerdere redenen waarom jouw hond dus dit jaar wel angstig kan reageren op vuurwerk. Tevens weet je het nooit zeker of jouw hond echt ontspannen was tijdens de jaarwisseling.
 
 Wil je toch gaan feestvieren tijdens de jaarwisseling (wat ik goed begrijp) zorg dan voor oppas voor jouw hond. Maar laat jouw hond nooit alleen tijdens de jaarwisseling.
 
Het welzijn van jouw hond moet altijd voorop staan. Het alleen thuislaten van je hond tijdens Oud en Nieuw is geen risico dat het waard is om te nemen, ongeacht of je hond eerder tekenen van vuurwerkangst heeft vertoond of niet.
 
Een andere interessante blog om te lezen is: 12 Tips om jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling als jouw bang is voor vuurwerk. 

 Ook interessant als jouw hond niet bang is voor vuurwerk, jouw hond ondersteunen is altijd fijn toch.
 
 Mijn eigen hond Fenne had in het verleden last van vuurwerkangst. Gelukkig is dat nu onder controle. Wil je meer weten hoe onze reis was, luister dan de podcast op Spotify, klik hier om te luisteren.  

Ondanks dat de vuurwerkangst bij Fenne onder controle is, blijf ik tijdens de jaarwisseling altijd bij hem! 


Mijn eigen border collie Fenne: hij was panisch voor vuurwerk, maar nu is hij niet meer bang! Toch blijf ik thuis bij mijn hond tijdens Oud en Nieuw
 
 Wist je dat Online met je hond een gratis 3-maandelijks tijdschrift heeft? In dit online magazine worden ieder seizoen nieuwe tips gedeeld en artikelen over honden. Download jouw gratis online tijdschrift (PDF) via deze link:
https://onlinemetjehond.nl/products/gratis-tijdschrift-met-tips-voor-honden
 
Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst bij jouw hond verminderen kan je lezen via deze link: https://onlinemetjehond.nl/pages/verminder-vuurwerkangst-bij-jouw-hond-cursus

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.