Vuurwerkangst bij honden verminderen, mijn eigen ervaring met mijn hond Fenne

Mijn eigen hond Fenne had last van extreme vuurwerkangst, maar is gelukkig nu een groot deel van de vuurwerkperiode ontspannen. En heeft hij toch last van vuurwerkangst dan ben ik er om hem op een passende manier te ondersteunen zodat hij snel kalmeert. Het verhaal van mijn eigen hond Fenne deel ik in deze blog, hoe hij vuurwerkangst kreeg maar ook hoe de vuurwerkangst bij hem ging verminderen.
 

Hoe de vuurwerkangst bij mijn hond begon en de start tot verminderen van deze angst

Fenne is geboren op 26 oktober 2013. Ik was heel benieuwd hoe de jaarwisseling zou verlopen, want mijn andere hond Boaz die toen nog leefde had totaal geen last van vuurwerkangst. Ik hoopte dat Fenne dat als voorbeeld zou nemen.
 
 De eerste dagen met Fenne waren geweldig. Hij en Boaz waren meteen beste vriendjes. En ook de eerste Oud & Nieuw samen was prima verlopen. Beide honden lagen lekker te slapen terwijl er buiten volop vuurwerk te horen was. Wat was ik blij en opgelucht, 2 honden hebben die beiden niet bang waren voor vuurwerk.
 

Eerste jaarwisseling met Fenne toen hij nog geen last had van vuurwerkangst. Hij was een vrolijke puppy  
 
  Dit alles veranderde eind 2014. Fenne was als pup altijd al wel gevoelig voor geluiden. Dit merkten we tijdens onweer. Ook was Fenne ontzettend gevoelig voor.
 
 Zoals op heel veel plaatsen in Nederland (wellicht is dit ook in andere landen zo) wordt er al veel eerder dan 31 december vuurwerk afgestoken. Eerder hoorde ik het wel, maar omdat Boaz er niet bang voor was, ging het ook langs mij heen. Eerlijk is eerlijk. Het valt je pas op hoeveel vuurwerk er afgestoken wordt op meerdere dagen van het jaar als je een hond hebt met vuurwerkangst.
 
 In de aanloop van de jaarwisseling merkte ik wel dat Fenne vuurwerk wat spannend vond. Net als dat hij dat had met onweer. Maar ik kon hem toen nog kalmeren en steunen. Ik had nog vertrouwen erin dat de jaarwisseling nog steeds goed zou kunnen verlopen.
 
 Dat veranderde compleet toen er in december, dus net na de eerste verjaardag van Fenne vuurwerk naar ons toe gegooid werd tijdens het wandelen. Fenne raakte in blinde paniek en wilde alleen maar rennen! Naar huis rennen, bibberen en daar verstoppen. Boaz rende ook mee naar huis. Ondanks dat beide honden dus dezelfde situatie meemaakten, heeft het op Boaz nooit indruk gemaakt. Hij vond vuurwerk nog steeds leuk. Bij Fenne was een trauma ontstaan voor vuurwerk! Vanaf dat moment had hij last van extreme vuurwerkangst.
 
 Het was verschrikkelijk de jaarwisseling van 2014! Fenne wilde amper naar buiten, verstopte zich overal en nergens in huis. Ik ben hem meerdere keren kwijt geweest. Hij klom in kasten, probeerde in een hete oven te kruipen. Wandelen met Oud & Nieuw was een drama, hij wilde niet naar buiten. Daarnaast blafte hij onwijs veel, was teruggetrokken en hijgde veel.

Zo onwijs zielig om dit te zien! Dit moest anders het jaar daarna. Maar hoe

Jaarwisselingen die volgde waren dramatisch voor mijn hond en mij

 In 2015 werd Boaz ziek en toen kwam ik in contact met een natuurgeneeskundige nadat de dierenarts eigenlijk niet meer wist hoe hij ons kon helpen. Dit heeft het leven van mij en mijn honden verandert. Ik zag wat een natuurgeneeskundige deed, dat wilde ik ook. Boaz had neurologische problemen die losstaan van angst voor vuurwerk of andere geluiden. Boaz heeft daar nooit last van gehad. Hij heeft tot zijn overlijden op de vensterbank zitten kijken naar het vuurwerk.
 
 Een groot contrast met Fenne die gelijktijdig in huis was. Fenne wilde zich dus verstoppen, was in paniek, wilde niet wandelen en blafte veel. Hij had echt een trauma opgelopen en daardoor vuurwerkangst ontwikkeld. Maar deze angst werd steeds heftiger en breidde zich uit naar andere geluiden. Onweer daar werd hij ook panisch voor. Eerst vond hij het niet leuk maar kon ik hem kalmeren. Na het incident met vuurwerk niet meer. Hij kon zelfs uiteindelijk niet eens meer normaal in huis functioneren. Als de buren de voordeur dicht deden reageerde hij daarop. Een autodeur die dichtsloeg zorgde voor paniek. Tijdens het wandelen raakte hij in paniek zodra het begon te schemeren. Het was een moeilijke tijd.
 
 Voor Fenne ben ik toen ook naar de natuurgeneeskundige geweest. Dit hielp! Boaz had baat bij de behandelingen en ook Fenne. Hij kreeg suppletie wat goed aansloeg. Het was echter toen voorjaar, dus nog lang geen Oud & Nieuw. Maar toch merkte ik verbetering bij Fenne.
 
 Helaas was het niet genoeg om een fijne Oud & Nieuw te hebben. De suppletie hielp goed om Fenne iets meer te laten ontspannen. Maar met de jaarwisseling en de periode daarvoor was het een drama. Fenne raakte echt in paniek bij het horen van vuurwerk, het was verschrikkelijk! In dat jaar heb ik een thundershirt voor Fenne aangeschaft (klik hier om de blog te lezen over het thundershirt) en dat hielp! Hij kon in ieder geval weer wandelen.
 

Fenne met de eerste keer Oud & Nieuw met zijn thundershirt aan. Hij kalmeerde door dit thundershirt, en wilde weer spelen


 Ook in 2016 was de jaarwisseling met Fenne nog geen succes. Hij had duidelijk last van vuurwerkangst. Wat keek ik op tegen de periode die aanbrak vanaf ongeveer september, het moment dat er hier in de omgeving al vuurwerk wordt afgestoken. Vanaf 2017 ging het beter.

Het moment dat ik zelf ging studeren met als doel: geluidsgevoelige honden gaan helpen

 Ik ben zelf gaan studeren voor natuurgeneeskundige voor honden aan de Silverlinde. Ik ben in 2016 gestart. Daarnaast ben ik in 2017 honden massage daarbij gaan doen, vervolgens Reiki en Shiatsu. Helaas is Boaz in 2018 overleden, dus hem heb ik zelf niet veel kunnen ondersteunen. Maar Fenne wel. Op de over ons pagina van mijn website kan je hierover meer lezen. Ook welke opleidingen en cursussen ik gevolgd heb op het gebied van het laten ontspannen van honden en angst te verminderen.
 

Boaz zonder vuurwerkangst, Fenne op deze foto ook nog. Een paar maanden later was dat anders: Fenne kreeg vuurwerkangst door een traumatische ervaring met vuurwerk


 Vanaf het moment dat ik zelf ging studeren en meerdere dingen ging combineren veranderde de geluidsgevoeligheid van Fenne ook. Ik kon veel beter op hem inspelen met wat ik leerde. Ik kon het meteen in de praktijk brengen. Oud & Nieuw 2017 was ook nog lastig, maar met de honden massage kon ik Fenne laten ontspannen. (Interessante blog om te lezen: Kan je honden massage gebruiken om vuurwerkangst bij je hond te verminderen) We waren er nog niet, maar het begin van gemaakt.
 
 De combinatie die ervoor zorgde dat Fenne momenten van ontspanning had in 2017 waren de inzet van passende suppletie, thundershirt en hondenmassage. Ook adaptil en no stress paste heb ik toen gebruikt.

Het eerste jaar dat de vuurwerkangst van Fenne onder controle was

 Vanaf 2018 durf ik te zeggen dat Fenne zijn vuurwerkangst verminderde. Het was het eerste jaar dat ik echt ontspanning bij mijzelf en Fenne merkte. Fenne en ik werden echt een team om samen te zorgen voor meer ontspanning in deze periode. Fenne zocht mij bewust op om zich te laten ondersteunen. Vanaf dit jaar leefde Fenne ook zijn leven weer ook als er vuurwerk te horen was.
 
De jaren daarna verbeterde dit alleen maar. Fenne kan tegenwoordig omgaan met vuurwerk. Onweer is helemaal geen probleem meer. Zodra er onweer nadert dan behandel ik Fenne met bijvoorbeeld Shiatsu, honden massage of Reiki. Indien nodig zet ik suppletie in die ik altijd in huis heb en die goed werkt bij Fenne. Op die manier kan ik hem ondersteunen op een voor hem passende manier.
 
 Fenne reageert niet meer overdreven op harde geluiden. Wat eerst dus nog wel was op bijvoorbeeld het dichtslaan van een autodeur.

De kracht om angst zoals vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen

 Want daar zit voor mijn gevoel de kracht om angst bij je hond te verminderen:

  • jouw hond op een passende manier ondersteunen. Zodat jouw hond jou als veilige haven gaat zien en jou ook toelaat om te kalmeren. Meer hierover lees je in de blog steun je hond
  • Zoek uit welke methodes voor jou en jouw hond werken. Er zijn heel veel manieren om jouw hond te ondersteunen tijdens angst. Het is onmogelijk om alles te testen. Dit is ook veels te belastend voor jouw hond en het kost veel geld. Maar ga wel na welke methodes zouden kunnen werken voor jou en jouw hond
  • Zet meerdere passende methodes in om jouw hond te ondersteunen, kalmeren en angst te verminderen. 1 methode inzetten is meestal niet de sleutel tot succes, meerdere methodes naast elkaar en tegelijk zorgen voor versterking van elkaar.
  • Ga aan de slag om de angst van jouw hond te verminderen op momenten dat jouw hond geen angst ervaart! Je kan dit alleen doen of hiervoor hulp inschakelen.

De online cursus vuurwerkangst bij honden verminderen kan jou en jouw hond helpen met bovenstaande punten, namelijk:

  • eren welke methodes er zijn om jouw hond te ondersteunen
  • leren wat angst en stress is bij honden
  • welke methodes zet je wanneer in
  • mogelijkheden om jouw hond te laten ontspannen, hoe leert jouw hond, en hoe kan jij jouw hond ondersteunen.
  • Dit en veel meer leer je in de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond.

Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst bij je hond verminderen kan je lezen via deze link, klik hier.


Gaat het altijd perfect met Fenne tijdens de jaarwisseling en de periode daarvoor?

 Tijdens de periode dat er vuurwerk te horen is heeft Fenne periodes dat hij er heel goed mee overweg kan. Er zijn momenten dat hij door het vuurwerk heen slaapt en letterlijk ligt te snurken. Fenne is in deze periode grotendeels ontspannen en leeft zijn leven. Zonder heel veel paniek, zonder langdurige periodes van angst en stress. Hij durft weer te wandelen. Hij geniet gewoon in deze periode. De periode dat hier vuurwerk wordt afgestoken is vanaf ongeveer september t/m januari.

  Wat wel bij Fenne is, als er ineens een klap vuurwerk is dan schrikt hij en heeft hij steun nodig. Ik masseer hem dan altijd in combinatie met acupressuur/ Shiatsu en geef hem wat Reiki. Fenne gaat dan zelf op een stoel zitten en begeleid mijn hand naar de plaatsen die hij behandeld wil hebben. Dit zijn altijd bepaalde acupressuurpunten en ik geef hem dan Reiki. En ik behandel nog een paar acupressuurpunten die goed zijn voor Fenne. Hij kalmeert dan weer en kan dan weer ontspannen.

De manier waarop Fenne nu dus schrikt van vuurwerk, dus een enkele knal is door even te blaffen. Over het algemeen gaat hij dus op de stoel zitten voor behandeling en is hij snel gekalmeerd. Bij de 2e knal reageert hij meestal niet meer.

Maar er zijn ook momenten dat Fenne dus zo geschrokken is dat hij even niet bereikbaar is. Hij gaat dan op de bank staan en blaffen. Ik negeer hem dan niet, ik ga hem juist ondersteunen. Ik probeer niet boos te worden maar hem wel te steunen. Ik ga dan altijd bij hem zitten en leg mijn hand op Fenne. Hij weet dan dat ik er ben. Hij kalmeert dan en kiest dan of dat hij tegen mij aankruipt voor een behandeling of hij gaat op de stoel zitten. Het is ook altijd dezelfde stoel, hij heeft keuze uit 8 stoelen.

Laat ik Fenne zijn gang gaan als hij zo boos is door te blaffen dan wordt het alleen maar erger. Hij blijft dan in zijn emotie hangen, dit is bij Fenne nu vooral boosheid, maar ook een stukje angst. Daarnaast is de kans aanwezig dat mijn irritatie ook gaat stijgen, een border collie die blaffend op de bank staat daar word ik niet blij van. Fenne hangt dan in zijn emotie dus ik kan hem niet verwennen met aandacht. Maar hij verdient wel mijn steun. En die krijgt hij. Dat is door contact met hem te maken met mijn hand op hem te leggen.

Het voordeel is ook dat doordat we contact hebben en ik hem daarna masseer dat hij sneller hersteld van de schrikreactie. Zijn stressniveau daalt weer, hartslag wordt weer normaal et cetera. Fenne herpakt zijn leven vrijwel direct weer, hij kalmeert en kan ook gaan slapen.

Zijn er meerdere knallen vuurwerk achter elkaar dan behandel ik Fenne dus ook met Reiki, Shiatsu voor honden en honden massage. Dit is voor Fenne de best werkende methode. Iedere dag krijgt Fenne ook hersenwerk aangeboden voor de mentale uitdaging. Op het moment dat Fenne schrikt dan behandel ik hem dus op de stoel. En dan kan hij de knallen die na het moment kwamen dat hij schrok goed aan. Meestal moppert hij een keer en dan is het goed voor hem.


Fenne kalmeert nu snel ondanks het geluid van vuurwerk. Hij zal vuurwerk echter nooit fantastisch gaan vinden. Maar hij kan er nu wel mee omgaan.


Fenne blijft dan langere tijd ontspannen dus door deze manier van ondersteunen, een voor hem passende methode.

In de periode dat er meer vuurwerk is, zet ik ook nog passende suppletie in, vanaf half november/begin december. Deze suppletie meet ik ieder jaar weer opnieuw door zodat het weer passend is bij Fenne. Met Oud & Nieuw 2022 op 2023 heeft Fenne naast de massage, energetische behandelingen, Reiki en Shiatsu en suppletie. En op Oudejaarsdag draagt hij een thundershirt en voor hem passende suppletie.

Dus conclusie:

 Fenne en ik hebben een hele mooie balans gevonden in de vuurwerkperiode. Deze verloopt voor ons niet meer als een drama (zoals enkele jaren geleden), er zijn heel veel momenten van ontspanning. Meer momenten van plezier en ontspanning dan van angst en stress.

Maar er zijn zeker wel angstige momenten voor Fenne, of dat hij boos en prikkelbaar reageert. En dus ook stress ervaart. Maar dit is kortdurend, hij kan hiervan herstellen tussendoor. En daar hebben wij onwijs veel mee gewonnen.

Hij gaat vuurwerk nooit leuk vinden, maar kan er wel goed mee omgaan. En dat gun ik jou en jouw hond ook.

Vandaar dus de online cursus vuurwerkangst en geluidsangst bij jouw hond verminderen.

 Het is een cursus met veel informatie over angst en stress algemeen bij honden, over lichaamstaal, hoe jij jouw hond kan ondersteunen en waarom dat zo belangrijk is. En nog veel meer. Hierdoor leer je op een andere manier naar jouw hond te kijken. Vooral het kijken naar jouw hond staat centraal. Maar ook jij als begeleider speelt een grote rol tijdens deze cursus. Het draait ten slotte om jou en jouw hond.

 Je krijgt ook tips over voor, tijdens en na Oud en Nieuw. Het is eigenlijk een hele periode waar deze angst betrekking op heef.t En dat geldt natuurlijk ook als jouw hond bang is voor bepaalde geluiden. Het blijft terug keren. Met deze cursus gaan we dus aan de slag om die angst te verminderen of zelfs te verhelpen.

 Kan ik je hierbij de garantie geven dat iedere hond 100% vrij van angst wordt voor vuurwerk. Helaas niet. Maar als je de stappen volgt die je krijgt in de cursus dan kan de angst wel verminderen waardoor het weer leefbaarder wordt voor jou en jouw hond. Daar ben ik van overtuigd. Bij de methodes die je aangereikt krijgt zitten meerdere manieren, 1 of meerdere zijn zeker passend voor jou en jouw hond.

Start met de online cursus vuurwerkangst verminderen via deze link: https://onlinemetjehond.nl/products/cursus-vuurwerkangst-verminderen-bij-honden

 Ga samen met jouw hond aan de slag met deze online cursus. Aan de slag om meer ontspanning te krijgen en angst te verminderen. Dat is het doel van deze cursus. Tijdens de cursus krijg je ook begeleiding via een besloten forum.


Volg de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond


  De cursus is opgebouwd uit video’s maar ook uitgebreide e-books waardoor je of kan luisteren of kan lezen. Na aanschaf houd je toegang tot de cursus en kan je op je eigen tempo de cursus volgen en de lessen zo vaak kijken en/of lezen als jij wilt.

Aantal interessante blogs over dit onderwerp met tips voor honden en vuurwerkangst bij honden:

 De voordelen van een online vuurwerktraining voor jouw hondhttps://onlinemetjehond.nl/blogs/vuurwerkangst/het-volgen-van-een-online-vuurwerktraining-heeft-voordelen-voor-jouw-hond


 12 Tips als jouw hond bang is voor vuurwerk om angst te verminderen:  https://onlinemetjehond.nl/blogs/vuurwerkangst/12-tips-om-jouw-hond-te-ondersteunen-tijdens-de-jaarwisseling-als-jouw-bang-is-voor-vuurwerk

 Ik heb over dit onderwerp en de reis die we hebben afgelegd met mijn eigen hond een podcast over opgenomen, je kan deze luisteren op Spotify via deze link, klik hier.


 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.